Panelen i diskussionen om konflikten i Ukraina och Europas säkerhet: (från vänster) Bulgariens president Rosen Plevneliev, Litauens president Dalia Grybauskaitė, Ukrainas president Petro Porosjenko, republikens president Sauli Niinistö och moderatorn för diskussionen, Woodrow Wilson-centrets direktör Jane Harman. Bild: MSC
Krisen i Ukraina och dess verkningar på säkerheten i Europa är huvudtema vid säkerhetskonferensen i München, där republikens president Sauli Niinistö deltar den 6–8 februari. ”Krisen i Ukraina har varit en mental chock för alla. Det har visat sig att fred i Europa trots allt inte är någon självklarhet”, sade president Niinistö i paneldiskussionen med fyra presidenter.
I diskussionen deltog förutom persident Niinistö Ukrainas president Petro Porosjenko, Litauens president Dalia Grybauskaitė och Bulgariens president Rosen Plevneliev.
Presidenterna ombads uttala sig om Rysslands mål i Ukraina. ”Jag vet inte om någon vet det. Det verkar som om det inte finns någon logisk plan, instabiliteten upprätthålls med avsikt”, sade president Niinistö.
”Jag vet vad som inte är bra: Ryssland ska inte utan påföljder tillåtas bryta mot internationella bestämmelser. Men man bör heller inte helt isolera Ryssland.”
I München diskuterade president Niinistö krisen i Ukraina med bl.a. president Porosjenko och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Förbundskansler Merkel kom till München direkt från Moskva, där hon träffade Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Frankrikes president François Hollande.
Enligt president Niinistö är det bra att diskussioner nu har har förts ansikte mot ansikte. ”Någon stor optimism vill man helt klart inte skapa. Lika klart är det att inget heller är förlorat”, bedömde presidenten vid den presskonferens som hölls som avslutning på dagen.
Traditionsrikt forum för säkerhetspolitik
Temat för säkerhetskonferensen i München är den internationella ordningen i upplösning. Förutom krisen i Ukraina behandlas bl.a. situationen i Mellanöstern samt kampen mot terrorism.
President Niininstö anlände till München på fredag kväll, då han diskuterade med militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Vid mötet diskuterades utvecklandet av partnerskapet mellan Finland och Nato, det regionala säkerhetsläget samt hur man kan svara på de hot som hybridkrig medför.
President Niinistö diskuterade också med Azerbajdzjans president Ilham Alijev. Presidenterna diskuterade ländernas relationer, krisen i Ukraina och läget i Nagorno-Karabach.
Säkerhetskonferensen i München har arrangerats sedan 1963, och den är ett oberoende forum som syftar till att främja konfliktlösning, internationellt samarbete och dialog som svar på säkerhetshot. I konferensen deltar över 400 utrikes- och säkerhetspolitiska aktörer, bland dem cirka 20 stats- och regeringschefer och 60 ministrar. Bland deltagarna finns bl.a. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Förenta staternas vicepresident Joe Biden och utrikesminister John Kerry samt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.