Ukrainas president Petro Porosjenko (till vänster), president Niinistö, Litauens president Dalia Grybauskaitė, Polens president Andrzej Duda och Europaparlamentets talman Martin Schulz deltog i en debatt. Copyright © Republikens presidents kansli
I början av 2014 kunde ingen i Europa förutspå flyktingkrisen, situationen i Ukraina eller Rysslands inblandning i Syrien, sade republikens president Sauli Niinistö på säkerhetskonferensen i München den 13 februari. Presidenten blev tillfrågad om vad som håller honom vaken om nätterna. ”Vi vet inte ännu vad som väntar oss. Det kunde göra oss sömnlösa, men jag föredrar att drömma. Kan någonting ännu värre hända? Eller kan det hända någonting bättre, någonting konstruktivt?”
President Niinistö betonade att Europa och Ryssland måste arbeta hårt för att godkänna våra meningsskiljaktigheter, ”we agree to disagree”. ”Med andra ord måste vi hitta den minsta gemensamma nämnaren och utgå från den. Det är möjligt, vi har sett det i samband med förhandlingarna om Irans kärntekniska program och för några dagar sedan under förhandlingarna om kriget i Syrien. Vi måste hitta någonting konstruktivt som ger oss en start.”
Ryssland har varit delaktigt i allt överraskande som har skett under de senaste åren, sade presidenten. ” I själva verket har ryssarna varit delaktiga i allt från Syrien till Arktis och vi européer ska inte glömma det – Ryssland är delaktigt.”
President Niinistö deltog i presidenternas debatt om den internationella säkerhetspolitiksens utmaningar tillsammans med Ukrainas president Petro Porosjenko, Litauens president Dalia Grybauskaitė, Polens president Andrzej Duda och Europaparlamentets talman Martin Schulz. Moderator var professor Ian Bremmer, grundaren av Eurasia Grup.
Det största hotet mot de europeiska värdena kommer inifrån
”Jag upplever att det som äventyrar de europeiska värdena kommer inifrån, från européerna själva inom Europeiska unionen”, sade president Niinistö under debatten. Migrationen har kanske synliggjort hotet, men enligt president Niinistö är det inte de människor som anländer som utgör ett hot, men våra reaktioner kan vara det.
De metoder som har använts för att lösa situationen är inte i linje med internationella avtal, konstaterade presidenten. Det håller på att bli vardag att bryta mot gemensamt avtalade regler och det finns inte mycket kvar av Schengen- och Dublinavtalen. ”Om vi också på ett mera allmänt plan börjar tycka att vi kan glömma alla avtal –. då är våra värden i verklig fara. Det är det största hotet, och det kommer inifrån.” Enligt president Niinistö finns det en stor motstridighet i det faktum att det bästa resultatet inte nödvändigtvis uppnås genom att man noga följer alla avtal.
Bilaterala möten
Teman för årets säkerhetskonferens i München är kriget i Syrien, terrorism, flyktingkrisen och säkerhetsläget i Europa. President Niinistö deltog i konferensen den 12–14 februari.
Säkerhetskonferensen i München har arrangerats sedan 1963, och den är ett oberoende forum som strävar efter att främja konfliktlösning, internationellt samarbete och dialog som svar på säkerhetshot. I konferensen deltar cirka 400 utrikes- och säkerhetspolitiska aktörer, bland dem cirka 20 stats- och regeringschefer och 60 ministrar.
Under konferensen hade president Niinistö bilaterala möten med bl.a. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev, senator John McCain, ordförande i den amerikanska senatens försvarsutskott och Europaparlamentets talman Martin Schulz.
- 12.2.2016President Niinistö träffade Rysslands premiärminister: Ryssland och Finland är trygga länder
- Ytterligare information: Säkerhetskonferensen i München på nätet
President Niinistö träffade senator John McCain, ordförande i den amerikanska senatens försvarsutskott, den 13 februari. Copyright © Republikens presidents kansli
President Niinistö träffade Europaparlamentets talman Martin Schulz i München den 13 februari. Copyright © Republikens presidents kansli
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och president Sauli Niinistö i München den 13 februari. Copyright © Republikens presidents kansli