"Vi lever, precis som resten av världen, i en mycket exceptionell tid. Man får fråga sig själv: hur anpassar jag mig till helt nya förhållanden", sade republikens president Sauli Niinistö i en intervju i MTV:s nyhetsprogram Uutisextra. Tema för intervjun som spelades in fredagen den 3 april var coronapandemins konsekvenser för vardagen, samhället och framtiden.
Ny typ av ekonomisk kris
Enligt president Niinistö kommer de ekonomiska utmaningarna till följd av coronapandemin att bli stora. Samhällsekonomin har drabbats av svårigheter och detsamma gäller redan nu dem som förlorat sitt arbete, hushållen och företagarna. ”Vi måste dela på bördan. Dessutom måste vi fundera mycket noga på hur vi kan ta hand om alla. Det är de två första utgångspunkterna”, sade han.
Presidenten sade sig vara förvånad över hur snabbt pandemin påverkade ekonomin. ”Det handlar inte bara om att ekonomin sackar, utan om dessa exceptionella omständigheter. Pandemin orsakar direkta avbrott i många verksamhetskedjor.”
Trots att situationen avviker från de traditionella ekonomiska kriserna, hänvisade presidenten till lärdomen av recessionen på 1990-talet. ”Konsekvenserna fördelades på ett helt annat sätt. I vissa företag orsakade den en fullständig katastrof.” Presidenten betonade att åtgärder för att dela bördan bör sättas in i ett mycket tidigt skede.
”Nu måste vi emellertid upprätthålla hoppet. Många har tänkt sig att när vi väl har kommit över detta så uppstår det en inspirerande entusiasm att återbygga vårt land. Efter krigen har vi ju sett prov på det.”
Oro över tillräcklig tillgång på skyddsutrustning
President Niinistö oroade sig för hur skyddsutrustningen räcker till, eftersom ”vi inte är ensamma om bristen”. Enligt honom vore det utmärkt om bristen gav den inhemska produktionen ett uppsving. ”Det är många som har kontaktat mig i den här frågan. Det finns helt tydligt aktivitet bland företagarna, en anda av att nu kör vi igång. Jag tror att vi kan tillverka åtminstone vissa typer av skyddsutrustning.”
President Niinistö sade att han understöder mycket omfattande testning av personer med symtom och isolering i karantän av personer som bär på smittan. Detta skulle ge oss möjlighet att hålla igång den ekonomiska infrastrukturen.
Vad kan vi lära oss?
Presidenten konstaterade att pandemiläget är en hård prövning för alla. I synnerhet de unga får ”vägkost för livet” under en mycket speciell tid. Men kanske också något gott kan följa av detta: vår förståelse för varandra kan öka. ”Stundvis känns det som om vissa mycket grundläggande frågor som hör till mänskligheten kan komma upp till ytan och nå våra tankar. Om detta budskap når den unga generationen, så finns det också mycket gott i det hela.”
”Men vad är den djupare betydelsen, vad kan vi lära oss av detta? Respekt för livet. Jag tror att vi har fått och kommer att få fler exempel på hur människor vill hjälpa varandra. Och det är ju en utmärkt livslärdom.”
Presidenten påminde också om att pandemin inte varar i all evighet. ”Självklart tänker var och en av oss säkert på frihet och känslan av frihet. Det finns inte så mycket av dem just nu. En dag kommer vi att kunna röra oss fritt igen. Det blir som att komma ut på grönbete.”