Gullrandadiskussionerna 2020 inleddes fredagen den 22 maj med republikens president Sauli Niinistös pressträff. President Niinistö berättade om helgens diskussioner för journalisterna via videolänk.
Årets Gullrandadiskussioner förs under rubriken ”Efter corona – hur ser Finland ut, hur ser världen ut?”. På Yle TV1 diskuteras söndagen den 24 maj tiden efter coronapandemin: hur anpassar vi oss till de förändringar som världen möter efter krisen och hur kan vi själva påverka förändringarna?
”Avsikten är att lite grann måla upp hur vårt liv ser ut under och efter corona”, berättade president Niinistö.
Trots att Gullrandadiskussionerna inte fokuserar på det egentliga sjukdomsläget, betonade president Niinistö att pandemin inte är över än. Enligt president Niinistö är situationen i många europeiska länder hoppingivande och siffrorna även i Finland på nedgång, men coronaviruset har ännu inte slutat sprida sig i våra grannländer eller på andra håll i världen. ”Vi är naturligtvis alla bekymrade över den så kallade tredje vågen som det talas om.”
Diskussion kring rådande spänningar
En del av Gullrandadiskussionerna förs traditionsenligt i mindre arbetsgrupper, och förra veckan sammanträdde grupperna virtuellt. Arbetsgrupperna skissade upp hurdana förändringar vi kan förvänta oss i världspolitiken, i ekonomin och i det finländska samhället efter coronapandemin. Gruppernas arbete utgör en grund för diskussionerna den 24 maj.
President Niinistö berättade att han har följt arbetsgruppernas arbete, och att han är förvånad över hur effektivt en stor grupp klarar av att diskutera på distans. ”Arbetsgrupperna har också haft en hel del internationell förstärkning – tack till alla som deltagit – särskilt i fråga om geopolitiken men också i fråga om ekonomin, för krisen berör ju oss alla.”
När det gäller geopolitiken konstaterade president Niinistö att coronaviruset inte bara har orsakat oro och problem, utan också gett utlopp för befintliga spänningar. ”Vi har sett en ganska tydlig tudelning, kunde man säga. Dialogen mellan USA och Kina har skärpts, vilket har återverkningar över hela världen.”
Under pressträffen tog Niinistö också upp ekonomins och centralbankernas roll, som alltemellanåt under de senaste tio åren har väckt vissa farhågor. ”Hur mycket pengar kan man skapa ur tomma intet? Det har skett en enorm ökning av penningmängden, vilket kanske har gett oss en illusion av att situationen inte är så svår. Pengar finns, men vilka garantier har vi för dem om vi fortsätter på samma väg långt framöver?” President Niinistö berättade att han tror att Gullrandadiskussionerna bjuder på många goda funderingar till exempel kring öppnandet av realekonomin.
Vad är det vi missar?
President Niinistö tog också upp det tredje temat för Gullrandadiskussionerna: ”Den tredje arbetsgruppen har granskat samhället, den finländska gemenskapen som helhet. En viktig fråga där har säkerligen varit hur corona har påverkat våra relationer med varandra. Har den fört oss närmare eller längre bort från varandra?”
”Arbetsgruppens ordförande Karina Jutila lyfte fram en utmärkt fråga som det lönar sig att begrunda: ’Vad är det vi missar?’ Risken finns att corona dominerar våra tankar så att vi inte ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt någon av dess följder”, resonerade president Niinistö.
President Niinistö tror att de erfarenheter som coronaviruset ger kommer att påverka våra värderingar och kanske också vårt sätt att se på oss själva. ”Jag tror att ganska många har fått en upplevelse av att de i svåra tider klarar sig längre än vad de till en början tänkte sig.”
Diskussionen om dessa teman fortsätter och fördjupas på söndag i Gullrandadiskussionernas huvudsändning på Yle TV1 och Yle Arenan kl. 18.15. Även tittarna kan delta i diskussionerna genom att skicka in frågor och kommentarer på webbadressen yle.fi/kultaranta.
- Nyhet 18.5.2020: Gullrandadiskussionerna förbereddes i videokonferenser – virtuella arbetsgrupper tog sig an världspolitiska, ekonomiska och samhälleliga utsikter i världen efter corona
- Pressmeddelande 13.5.2020: Gullrandadiskussionerna 2020: Efter corona – hur ser Finland ut, hur ser världen ut?
- Gullrandadiskussionerna