Haluamme toivottaa kaikille Euroopan kansalaisille hyvää Eurooppa-päivää.
Tänä vuonna Eurooppa-päivä on erityinen. Jo toisen kerran peräkkäin vietämme sitä koronaviruspandemian aiheuttamissa haastavissa olosuhteissa. Tunnemme myötätuntoa kaikkia heitä kohtaan, jotka ovat joutuneet kärsimään pandemian vuoksi.
Tämä Eurooppa-päivä on erityinen myös siksi, että sen myötä alkaa Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi. Kutsumme kaikki EU:n kansalaiset mukaan tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen yhteisen tulevaisuutemme muokkaamiseksi.
Olosuhteet, joissa Euroopan tulevaisuutta koskevaa keskustelua nyt käydään, eroavat huomattavasti aiemmista vuosista. Tällä hetkellä voi näyttää siltä, ettei meillä ole riittävästi aikaa syvälliseen keskusteluun aiheesta. Asia on kuitenkin päinvastoin. Koronaviruspandemia on muistuttanut meitä siitä, mitkä asiat elämässämme ovat tärkeitä: terveytemme, suhteemme luontoon ja kanssaihmisiin sekä keskinäinen solidaarisuus ja yhteistyö. Se on herättänyt kysymyksiä: miten lopulta elämme elämäämme? Lisäksi se on osoittanut meille Euroopan integraation vahvuudet ja heikkoudet. Näistä kaikista asioista meidän on puhuttava.
Haasteet, joita eurooppalaisina kohtaamme, ovat moninaisia. Torjumme ilmastokriisiä ja luomme vihreää taloutta, tasapainottelemme keskellä globaalien toimijoiden kasvavaa kilpailua ja pyrimme kohti yhteiskuntiemme digitaalista murrosta. Tämä kaikki vaatii meiltä uusien keinojen ja ratkaisujen kehittämistä. Demokraattisina valtioina vahvuutenamme on sitouttaa yhteiskuntiemme monet äänet parhaiden etenemistapojen tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmiset osallistuvat laajaan ja ennakkoluulottomaan keskusteluun, sen parempi se on unionin kannalta.
Historiallisesti katsottuna eurooppalainen hankkeemme on ennennäkemätön. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimuksen allekirjoittamisesta on kulunut 70 vuotta, ja 64 vuotta siitä, kun Euroopan yhteisö syntyi Roomassa. Tuolloin eurooppalaiset johtajat löysivät keinoja, joilla sodan repimä Eurooppa saatiin yhdistettyä. Euroopan idän ja lännen lähempi yhdistyminen alkoi 30 vuotta sitten. Hyvin erilaiset maat liittyivät yhteen muodostaakseen Euroopan unionin. Kullakin maalla on omat historialliset kokemuksensa ja menneisyyden taakkansa, joita ne käsittelevät itse ja suhteissaan muiden maiden kanssa.
Eurooppalainen hanke on rauhan ja sovinnonteon hanke – sellaisena se on alkanut ja sellaisena se jatkuu edelleen. Kannatamme yhteisen strategisen vision luomista Euroopalle, kokonaiselle, vapaalle, yhtenäiselle ja rauhan tilassa elävälle Euroopalle.
Kaikki Euroopan integraation perusperiaatteet ovat äärimmäisen olennaisia tänäkin päivänä: vapaus, tasa-arvo, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, oikeusvaltioperiaate ja ilmaisunvapaus, solidaarisuus, demokratia ja jäsenvaltioiden välinen lojaalisuus. Miten voimme yhdessä varmistaa, että nämä Euroopan integraation perusperiaatteet säilyttävät merkityksensä myös jatkossa?
Vaikka joskus voi näyttää siltä, ettei Euroopan unionilla ole valmiuksia vastata viimeisen vuosikymmenen aikana esiin nousseisiin haasteisiin – talous- ja finanssikriisistä aina haasteisiin liittyen oikeudenmukaisen ja tasapuolisen muuttoliikejärjestelmän kehittämiseen ja pandemiaan – tiedostamme, että tilanne olisi jokaiselle meistä paljon vaikeampi, jos olisimme yksin. Miten parhaiten vahvistamme eurooppalaista yhteistyötä ja solidaarisuutta, miten varmistamme, että selviämme tästä terveyskriisistä tavalla, joka tekee meistä aiempaa kriisinkestävämpiä tulevaisuudessa?
Tarvitsemme vahvaa ja vaikuttavaa Euroopan unionia. Unionia, joka johtaa maailmanlaajuista siirtymää kohti kestävää, ilmastoneutraalia, digitaalisuuden tukemaa kehitystä. Tarvitsemme Euroopan unionia, johon me kaikki voimme samaistua, varmoina siitä, että olemme tehneet parhaamme tulevien sukupolvien hyväksi. Toimimalla yhdessä pystymme tähän.
Euroopan tulevaisuuskonferenssi tarjoaa mahdollisuuden puhua avoimesti Euroopan unionista ja kuunnella, mitä kansalaisillamme, erityisesti nuorilla, on sanottavana. Se luo tilaa vuoropuhelulle, ajatustenvaihdolle ja keskusteluille siitä, mitä odotamme tulevaisuuden EU:lta ja mitä voimme tehdä sen hyväksi tänä päivänä.
Meidän on ajateltava yhteistä tulevaisuuttamme. Tästä syystä kutsumme teidät mukaan keskusteluun ja auttamaan meitä yhdessä löytämään tien kohti tulevaisuutta.
Sauli Niinistö
Suomen presidentti
Alexander Van der Bellen
Itävallan liittopresidentti
Rumen Radev
Bulgarian presidentti
Zoran Milanović
Kroatian presidentti
Nicos Anastasiades
Kyproksen presidentti
Miloš Zeman
Tšekin presidentti
Kersti Kaljulaid
Viron presidentti
Emmanuel Macron
Ranskan presidentti
Frank-Walter Steinmeier
Saksan liittopresidentti
Katerina Sakellaropoulou
Kreikan presidentti
János Áder
Unkarin presidentti
Michael D. Higgins
Uachtarán na hÉireann, Irlannin presidentti
Sergio Mattarella
Italian presidentti
Egils Levits
Latvian presidentti
Gitanas Nausėda
Liettuan presidentti
George Vella
Maltan presidentti
Andrzej Duda
Puolan presidentti
Marcelo Rebelo de Sousa
Portugalin presidentti
Klaus Iohannis
Romanian presidentti
Zuzana Čaputová
Slovakian presidentti
Borut Pahor
Slovenian presidentti