Puolan presidentti Bronisław Komorowski ja puoliso Anna Komorowska (vas.) esittelivät valtiovieraille presidentinlinnan pääsiäiskoristeita. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Euroopan turvallisuus, Ukrainan kriisi sekä Suomen ja Puolan kahdenväliset suhteet ja Itämeri-yhteistyö olivat esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Puolan presidentin Bronislaw Komorowskin tapaamisessa Varsovassa. Presidentti Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailulla Puolassa 30.3.-1.4.2015.
”Asumme saman meren äärellä. Se luo paljon erilaisia suhteita, eräs näistä on elinkeinoelämän yhteistyö, joka koko ajan vilkastuu”, presidentti Niinistö sanoi keskustelujen jälkeen. Puola on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja myös suomalaisyritysten investoinnit Puolaan ovat olleet kasvussa. Presidentin mukaan maiden taloussuhteissa on edelleen paljon kasvun mahdollisuuksia.
Presidentti Niinistö muistutti myös Itämeren suojelun tärkeydestä. ”Haluamme tehdä kaikkemme, että pääsisimme siitä maineesta, että me Itämerta ympäröivät maat olemme tehneet siitä maailman saastuneimman. Haluamme muuttaa tätä suuntaa.”
Keskustelussa oli esillä myös kansainvälinen tilanne, erityisesti Ukrainan kriisi ja suhteet Venäjään.
”Uskon, että olemme samaa mieltä siitä, että Minskin prosessia on nyt jatkettava ja päätehtävämme olisi saada luotua Ukrainan kansalle sellaiset vakiintuneet olosuhteet, joissa ukrainalaiset voivat kehittää yhteiskuntaansa”, presidentti Niinistö sanoi. Presidentti totesi myös, että Puolan taloudellinen kehitys voi toimia esimerkkinä Ukrainalle.
Venäjän suhteen on presidentti Niinistön mukaan oltava päättäväisiä. ”Suomi on kannattanut kaikkia EU:n asettamia pakotteita, joita valitettavasti edelleen joudutaan ylläpitämään. Emme ole nähneet sellaista myönteistä kehitystä joka sallisi niiden purkamisen”.
Presidentti Niinistö tapasi Varsovassa myös Puolan pääministerin Ewa Kopaczin ja senaatin puhemiehen Bogdan Borusewiczin sekä osallistui Suomen ja Puolan taloussuhteita käsiittelevään seminaariin. Ohjelmassa oli myös vierailu Varsovan kansannousun museoon. Presidenttien puolisot puolestaan tutustuivat mm. Puolan juutalaisten historian museoon rakennuksen suunnitelleen suomalaisarkkitehdin Rainer Mahlamäen opastuksella.
Euroopan solidaarisuuskeskus Gdanskissa
Keskiviikkona 1. huhtikuuta vierailu jatkui Itämeren rannikolle Gdanskiin, jossa on ohjelmassa oli tutustuminen telakka-alueella sijaitsevaan Euroopan solidaarisuuskeskukseen sekä Solidaarisuusliikkeen perustajan, Puolan entisen presidentin Lech Walesan tapaaminen.
Presidentti Niinistö laski seppeleen kaatuneitten telakkatyöntekijöiden muistomerkille telakan portilla, jossa lakkoilevien työntekijöiden mielenosoitus hajotettiin väkivaltaisesti vuonna 1970. Tapahtumat johtivat myöhemmin Itä-Euroopan ensimmäisen vapaan ammattiyhdistysliikkeen perustamiseen ja kommunismin päättymiseen Puolassa.
Solidaarisuuskeskuksessa järjestettiin myös seminaari, jossa oli esillä erityisesti Itämeren alueen yhteistyö ja kestävien liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen.
Valtiovierailulla ovat mukana elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja maatalousministeri Petteri Orpo sekä yritysjohtajien valtuuskunta. Puolasta haetaan markkinoita mm. Suomen energia-, infra- ja cleantech-osaamiselle.
- Kuvia vierailulta Flickrissä
- 1.4.2015 Presidentti Niinistön puhe Itämeren alueen yhteistyötä ja kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia käsittelevässä seminaarissa Gdanskissa
- 31.3.2015 Presidentti Niinistön puhe Puolan presidentti Bronislaw Komorowskin isännöimällä päivällisellä Varsovassa
- 31.3.2015 Presidentti Niinistön puhe suomalais-puolalaisessa talousseminaarissa Varsovassa
- Puolan ja Suomen presidenttien yhteinen julkilausuma 31.3.2015
- 28.3.2015 EK: Puola noussut Itämeren kasvuveturiksi
- Puola ulkoasiainministeriön verkkosivustolla