Presidentti Sauli Niinistö ja Unkarin presidentti János Áder Budapestissa 4. syyskuuta 2012. Kuva: Maiju Saari
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki 4.-5. syyskuuta 2012 työvierailun Unkariin, jossa hän tapasi maan johtoa sekä osallistui suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisiin. Presidentti Niinistö keskusteli tiistaina 4. syyskuuta tapaamisessaan Unkarin presidentin János Áderin kanssa mm. Euroopan nykyisestä taloustilanteesta ja tulevaisuuden haasteista, Suomen ja Unkarin kahdenvälisistä suhteista sekä Unkarin demokratiakehityksestä.
”Moni asia yhdistää Suomea ja Unkaria. Olemme kielisukulaisia, joiden välillä on tiivis ja elävä yhteys”, presidentti Niinistö totesi.
Presidentti Niinistö tapasi Budapestissa myös ulkoministeri János Martonyin sekä parlamentin puhemiehen László Kövérin. Tapaamisissa oli mukana Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka osallistui myös suomalais-ugrilaiseen maailmankongressiin.
Euroopan taloustilanne ja haasteet
Tiistai-iltana presidentti Niinistö vieraili Budapestin Elte-yliopistolla, jossa hänet vihittiin oikeustieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi. Elte-yliopiston suomalais-ugrilaisella laitoksella on opetettu suomen kieltä 1800-luvulta lähtien ja laitoksella on myös vilkasta opiskelija- ja opettajavaihtoa suomalaisten yliopistojen kanssa. Kunniatohtoriksi nimittämisen jälkeen presidentti Niinistö piti yliopistolla juhlaluennon. Puhe käsitteli Suomen historiaa eurooppalaisessa integraatiossa sekä Euroopan nykyistä taloustilannetta ja tulevaisuuden haasteita.
Presidentti Niinistön mukaan Euroopan talouskriisi näyttäytyy myös sosiaalisena ja poliittisena paineena, ja hän kehotti pohtimaan, miten eurooppalainen demokratia pärjää tilanteessa, jossa sen taloudellinen pohja on murroksessa ja kohtaa kasvavaa kilpailua. ”Kestävää menestystä yleensä selittää laadukas julkinen hallinto ja valistunut päätöksenteko. Oikeusvaltio, hyvä hallinto, avoimet ja demokraattiset instituutiot luovat ennakoitavan ja reilun toimintaympäristön sekä mahdollistavat yhteiskunnallisen muutoksen ilman, että se tapahtuisi vakauden kustannuksella”, presidentti sanoi puheessaan.
Suomalais-ugrilaiset koolla
Keskiviikkona 5. syyskuuta presidentti Niinistö osallistui VI suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisiin Siófokissa. Neljän vuoden välein järjestettävässä maailmankongressissa käsiteltiin suomalais-ugrilaisten kansojen kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä.
"Meidän tulee kantaa erityistä huolta nuorista. He edustavat tulevaisuutta – jota ilman nuoria ei edes ole. Juuri nuoret elävät kenties syvimmällä siinä maailmassa, joka kansainvälistyy kiihtyvästi", presidentti Niinistö sanoi kongressissa pitämässään puheessa. "Nuorten näkökulma on syytä aina huomioida. Vain sitä kautta työllämme on jatkuvuus."
Kaksipäiväisen Unkarin-vierailun ohjelmassa oli lisäksi Pappenheimin linnan Suomi-museon vihkiminen.
- 4.9.2012 Puhe Elte-yliopistolla Budapestissa
- 5.9.2012 Tervehdys suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa Siófokissa