Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi EU-johtajia Brysselissä keskiviikkona 28. maaliskuuta 2018. Vierailullaan presidentti tapasi Euroopan parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin, EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin sekä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin.
Päivän aikana käydyissä keskusteluissa olivat laajasti esillä Euroopan unionin Venäjä-suhteet sekä useiden EU-maiden tekemät venäläisdiplomaattien karkotukset Salisburyn hermomyrkkyiskun johdosta.
”Täytyy pitää mielessä, että Eurooppa-neuvoston käsittely ja sitä seuranneet kansalliset käsittelyt eivät olleet mitään rikosprosesseja tai oikeudenkäyntiä, vaan poliittista toimintaa. Tässä suhteessa ja näillä lähtökohdilla myös Suomen ratkaisu syntyi”, presidentti Niinistö kommentoi asiaa suomalaismedialle iltapäivällä keskustelujen jälkeen.
Presidentti Niinistö korosti jälleen dialogin merkitystä ja muistutti, että vuoropuhelua pystyttiin ylläpitämään Venäjän kanssa myös Krimin tapahtumien jälkeen. ”Lähes kaikki ovat vahvistaneet sen, että dialogia tarvitaan tästä eteenpäin. Se oli voimakkaasti esillä minun ja Junckerin keskusteluissa. On kuitenkin kyettävä keskustelemaan – jos railo Venäjän ja lännen välillä on laajentunut, niin sitä ei saisi enempää tapahtua. Sen vuoksi kannattaa keskustella.”
Tyttöjen asemasta yhteisprojekti EU:lle
Salisburyn tapahtumien lisäksi keskusteluissa oli esillä laaja kirjo muita ajankohtaisia aiheita kuten maahanmuutto, väestön kasvu sekä kehitysyhteistyön koordinointi: ”Minusta sitä voisi koordinoida vähän enemmän, jolloin vaikuttavuutta saataisiin vähän lisää. Esitin, että juuri tyttöjen ja naisten asema Afrikassa voisi olla sellainen yhteisprojekti koko EU:lle, johon keskitettäisiin hajallaan olevia voimavaroja.” Lisäksi esillä olivat mm. Länsi-Balkanin tilanne ja yhtenäisemmän EU:n tarve sekä unionin laajentuminen.
Yksi Brysselin-vierailun tarkoituksia oli myös tuoda esiin Suomen arktisen neuvoston puheenjohtajuutta. ”Otin tietysti esille mustan hiilen eli noen torjumisen. Nokea nousee muun muassa vanhanaikaista energialaitoksista Venäjällä ja voidaanko niitä uudistaa – se on rahoituskysymys. Siinä on ehkä löydetty jo ratkaisuja ja ymmärtämystä myös täällä.”
Lisäksi presidentti otti esiin Koillisväylän tulevaisuudessa vilkastuvan liikenteen, jolloin jatko Euroopan mantereelle nousee esiin. Suomi on tässä yhteydessä ottanut esille niin kutsutut TEN-verkot, eli Euroopan laajuiset liikenneverkot. ”Paljolti niitä on tehty eteläiseen Eurooppaan. Nyt voisi olla hyvä aika katsoa pohjoiseen. Pohjoinen rautatieverkosto varsin hyvin osuisi eurooppalaiseen TEN-ajatteluun.”
Presidentti Niinistö keskusteli Euroopan unionin puolustuspolitiikan tulevaisuudesta myös suomalaisten turvallisuusvaikuttajien kanssa. Lounaskeskustelussa olivat mukana EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi, unionin sotilasesikunnan päällikkö, kenraali Esa Pulkkinen, Euroopan puolustusviraston varatoimitusjohtaja Olli Ruutu sekä EU-suurlähettiläs Marja Rislakki ja suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger.
- Kuvia tapaamisesta Flickrissä ja Euroopan parlamentin sivuilla
Presidentti Sauli Niinistö ja Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani. Kuva: Daina Le Lardic / Euroopan parlamentti
Presidentti Niinistö ja EU:n korkean edustajan Federica Mogherini. Kuva: Kuva: Euroopan unioni
Presidentti Niinistö ja EU:n korkean edustajan Federica Mogherini. Kuva: Euroopan unioni
Presidentti Niinistö ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
Brysselissä lounaskeskustelut EU:n puolustusyhteistyöstä. Vasemmalta suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger, EU-komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi, EU-suurlähettiläs Marja Rislakki, presidentti Sauli Niinistö, EU:n sotilasesikunnan johtaja kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen, EU-komissaari Jyrki Katainen, ja Euroopan puolustusviraston varatoimitusjohtaja Olli Ruutu. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
Tapaaminen suomalaisten meppien kanssa: Petri Sarvamaa, Heidi Hautala, Miapetra Kumpula-Natri ja Elsi Katainen. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia