Kaksipäiväisen Brysselin-vierailun päätti tapaaminen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kuva: Mario Salerno
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Brysselissä Belgiassa 9.-10. marraskuuta. EU-johtajista presidentti Niinistö tapasi Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin.
Lehdistön tapaamisessa presidentti Niinistö sanoi Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen eli Donald Trumpin voiton luoneen pohjan sille, mistä tapaamisissa keskusteltiin. Presidentti muistutti, ettei Trumpin ajatus siitä, että Euroopan on kannettava enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan, ole uusi.
”Se on sävel, jota Yhdysvalloista on kuultu jo vuosia. Luulen, että EU:n Nato-maiden on aika avoimesti myönnettävä, että aika paljon eletään Yhdysvaltojen varassa sotilaallisen turvallisuuden suhteen. Ero Suomeen on selvästi näkyvä. Me olemme ylläpitäneet kaikki nämä vuodet asevelvollisuutta”, presidentti Niinistö totesi.
Presidentti Niinistö huomautti, että tämä näkyy myös suomalaisten halukkuudessa puolustaa omaa maataan. Mielipidetiedustelussa halukkuutensa ilmaisee jopa 80 prosenttia suomalaisista, kun jossain EU-maissa luku on vain 20 prosenttia.
”On eräällä lailla tuudittauduttu siihen, että puolustuksen hoitaa Nato ja Nato on pääosin tietysti Yhdysvallat”, presidentti Niinistö jatkoi.
EU-armeijaa ei syytä asettaa tavoitteeksi
Presidentti kommentoi Euroopan puolustuspolitiikan tulevaisuutta sanomalla, ettei selkeää tavoitetta, johtotähteä, ole syytä asettaa. Sen sijaan on otettava askel kerrallaan ja katsottava, mihin se johtaa.
”On syytä jatkaa EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä. Esimerkiksi operaatioesikunnasta puhutaan nyt paljon. On eri asia, onko lopputulemana sitten koskaan EU:n armeija. On syytä tervehtiä ilolla kaikkia askelia joita kyetään ottamaan. Jos EU:n piirissä asetetaan joku johtotähti, niin sen olemuksesta syntyy niin kova kina, ettei mennä mihinkään”, presidentti Niinistö painotti.
EU:n syytä tehdä itsestään suositumpi
Myös EU:n epäsuosio ja siihen vastaaminen oli yksi keskustelunaiheista. Presidentti Niinistön mukaan unionin olisi tartuttava asiaan.
”Luonnollinen tapa tehdä itsestään suositumpi voisi olla vastata ihmisten turvallisuusvajeeseen. Läntisessä EU:ssa sitä tunnetaan muuttoliikkeen ja terrorismin takia, itäisellä puolella kuvaan tulee Venäjä. Jos EU kykenisi antamaan vakuuttavan viestin ja toimimaan niin, että sanottaisiin, että EU-kansalaisten ja perheiden turva on taattu, niin uskoisin, että EU:nkin maine olisi taattu”, presidentti Niinistö totesi.
Yhtenä konkreettisena keinona presidentti mainitsi Donald Tuskin ajatuksen EU:n yhteisestä terrorismin vastaisesta poliisista.
Presidentti kävi keskusteluja Euroopan puolustusyhteistyöstä ja sen nykyisistä rakenteista myös Euroopan unionin sotilasesikunnassa sen päällikön kenraaliluutnantti Esa Pulkkisen kanssa. Keskiviikkona 9.marraskuuta presidentti Niinistö tapasi lisäksi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Stoltenbergin kanssa keskustelunaiheena oli erityisesti Itämeren alueen turvallisuus
- 9.11.2016 Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Stoltenberg korostivat dialogin merkitystä suhteissa Venäjään
Keskiviikkona 9. marraskuuta presidentti Niinistö tapasi Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin. Kuva: EP / Didier Bauweraerts
Torstaina 10. marraskuuta presidentti Niinisto tapasi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin. Kuva: EU/Francois Walschaerts
Suomalaisia Brysselissä. Keskiviikkona presidentti Niinistö tapasi EU:n sotilasesikunnan päällikön kenraaliluutnantti Esa Pulkkisen. Pesti on EU:n toiseksi korkein sotilasvirka.
Kaksipäiväisen Brysselin-vierailun päätti tapaaminen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kuva: Mario Salerno