Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Münchenin kansainväliseen turvallisuuskonferenssiin 17.–18. helmikuuta 2023. Presidentin ohjelmassa oli viikonlopun aikana useita merkittäviä tapaamisia sekä paneelikeskustelu Euroopan turvallisuudesta. Lisäksi presidentti Niinistö piti puheen illallistilaisuudessa, jossa Suomi ja Ruotsi palkittiin Ewald von Kleist -palkinnolla historiallisten Nato-päätösten johdosta.
Lauantain paneelikeskustelussa presidentti Niinistön kanssa päälavalla puhuivat Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Moldovan presidentti Maia Sandu ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen. Aiheena oli Euroopan turvallisuus, Nato ja kumppanuudet.
Presidentti Niinistö totesi Nato-jäsenyysprosessista, että Suomen näkemys on kristallinkirkas. ”Olemme tehneet molemmat Ruotsin kanssa hakemukset, joissa ilmaisemme tahtomme ja halumme liittyä Natoon.”, presidentti sanoi. Hakemusta emme voi peruuttaa. ”On Turkin asia päättää, haluavatko he meidät [jäseneksi].”
Lauantai-iltana presidentti Niinistö piti kiitospuheen Ewald von Kleist -palkintotilaisuudessa. Puheessaan presidentti Niinistö sanoi, että ennen viime vuoden helmikuun 24. päivää rauha tuntui monesta itsestäänselvyydeltä ”Monet meistä olivat tinkineet turvallisuudestaan. Se kaikki muuttui.”
”On käynyt hyvin selväksi, että rauhaa, turvallisuutta ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä on puolustettava aktiivisesti ja että meidän on oltava valmiita suojelemaan niitä. Keskittyminen jälleen turvallisuuteen ja puolustukseen Euroopassa hyödyttää koko transatlanttista turvallisuutta. Se tekee meistä parempia kumppaneita ja vahvempia liittolaisia.”
Suomi ei ollut tinkinyt turvallisuudestaan, mutta teki päätöksen hakea Nato-jäsenyyttä läheisessä yhteistyössä Ruotsin kanssa. ”Monet tarjosivat tukea ja tiivistynyttä yhteistyötä. Hakuaika – niin sanottu harmaa aika – ei ole ollut harmaa eikä kylmä. Päinvastoin. Lämpö ja yhtenäisyyden tunne ovat olleet valtaisia.”
”Nato-jäsenyytemme ovat vielä kahta ratifiointia vailla. Haluan korostaa, että on erittäin tärkeää, että Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa istumme molemmat pöydässä täysinä Nato-jäseninä. Näinä kriittisinä aikoina Suomen ja Ruotsin jäsenyydet vahvistavat koko liittokuntaa.”
Tilaisuuteen osallistuivat myös pääministeri Sanna Marin, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sekä Ruotsin entinen pääministeri Magdalena Andersson.
Merkittäviä tapaamisia
Konferenssin aikana presidentti Niinistön ohjelmassa oli myös useita merkittäviä kahdenvälisiä tapaamisia. Tapaamisissa olivat esillä muun muassa Euroopan turvallisuus, Venäjän hyökkäyssota, tuki Ukrainalle sekä Suomen Nato-jäsenyys.
Perjantaina presidentti Niinistö keskusteli muun muassa Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallacen sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Lauantaina presidentti Niinistö tapasi Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin, Moldovan presidentti Maia Sandun sekä yhdessä Ruotsin pääministeri Kristerssonin kanssa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin lisäksi Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunakin.
Yhdysvaltalaisia demokraatti- ja republikaanisenaattoreita presidentti tapasi sekä perjantaina että lauantaina.
Vuodesta 1963 lähtien järjestetty Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelufoorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Konferenssiin osallistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia eri puolilta maailmaa, joiden joukossa on noin 45 valtion- tai hallituksen päämiestä ja lähes 100 ministeriä.
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Münchenin turvallisuuskonferenssin Ewald von Kleist -palkintotilaisuudessa 18.2.2023
- Tallenne lauantain paneelikeskustelusta
- Münchenin turvallisuuskonferenssin verkkosivut
- Münchenin turvallisuuskonferenssin tiedote Ewald von Kleist -palkinnosta