Presidentti Niinistö Frankfurtin kirjamessuilla

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee puolisonsa Jenni Haukion kanssa 6.-8. lokakuuta Saksassa, jossa he osallistuvat Frankfurtin kirjamessuille. Presidentin ohjelmassa on myös tapaamisia Saksan poliittisen johdon sekä talousvaikuttajien kanssa.

Suomi on tänä vuonna teemamaana Frankfurtin kirjamessuilla, joka on maailman suurin kirja-alan tapahtuma. Presidentti Niinistö puhui messujen avajaisissa tiistaina 7. lokakuuta.

Puheensa aluksi presidentti Niinistö pohti, keitä me suomalaiset oikein olemme, ja mitä juuri meillä on tarjottavanamme kirjallisuuden maailmanyleisölle. ”Olemme maa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet ensimmäisinä maailmassa, jossa sananvapaus kaikilla mittareilla on maailman kärkitasoa, jonka koulutusjärjestelmä on huipputuloksistaan maailmankuulu ja kilpailukyky ensiluokkainen.”

”Meidän kirjoissamme mellastavat Väinämöinen, tietäjä iänikuinen, ja Pohjan akka, pahasuinen ja -tapainen eukko, Ukkosenjumalan poika, seitsemän nujakoivaa veljestä sekä Muumipeikko ystävineen. Pieni poika lipuu kaislaveneessä pitkin Niilin valtavaa virtaa. Tyttö matkustaa junalla halki Neuvostoliiton. Rikospoliisiäiti selvittää murhamysteerejä pääkaupunkiseudulla ja runominä tekee tunnustuksen: ’Suomen kieli on minulle ikkuna ja talo. Minä asun tässä kielessä. Se on minun ihoni.’”

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Suomalaiset lukijakansaa

Presidentti Niinistö sanoi puheessaan, että suomalainen kirjallisuus on nuorta, mutta näyttänyt voimansa nopeasti. ”Kirjallisuus on luonut suomalaisuutta ja suomalaisuus kirjallisuutta”.

Presidentin mukaan kirjallisuus on toiminut sykäyksenä sivistyksen nousuun. Hän puhui kirjallisuuden merkityksestä suomalaisen kansallistunteen heräämisessä ja kertoi, että suomalaiset ovat edelleen lukijakansaa: ”Noin 80 prosenttia lukee vähintään yhden kirjan vuodessa ja kolmasosa ainakin kirjan kuukaudessa. Lukutaidossa olemme maailman huippua”, presidentti Niinistö sanoi ja viittasi myös hyvin toimivaan kirjastolaitokseen.

Sivistyksen lisäksi kirjallisuus on presidentin mukaan vaikuttanut vahvasti myös Suomen kansainvälistymiseen. ”Vanhan sanonnan mukaan Suomi on saari. Meitä oli pidetty pienenä, kaukaisena, pitkien etäisyyksien ja harvaanasuttujen alueiden maana. Kirjallisuus rakensi siltaa mantereelle – se avasi ovet maailmaan”, presidentti sanoi.

Hän viittasi niin käännöskirjallisuuteen kuin varhaisiin suomalaiskirjailijoihin, jotka ”kulkivat maailmalla, fyysisesti ja fiktiossaan, ja veivät sinne lukijansakin”. Nykykirjailijoista presidentti Niinistö mainitsi mm. Sofi Oksasen, jonka kirjojen käännösoikeuksia on myyty yli 40 kielialueelle.

Kirjallisuudella yksi koti

Lopuksi presidentti Niinistö puhui kirjallisuuden universaalisuudesta. ”Kirjallisuudella on yhteistä yksi koti, ihmismieli ja sen johdannaiset.”

”Onko kaikki sitten jo kirjoitettu? Maailman konflikteista, sotaisistakin, päätellen meillä on vielä paljon opittavaa toinen toisistamme. Kirjallisuudella on valtava merkitys avata ymmärtämään, miten samanlaiset ihmismielet eri kulttuureissa ilmentävät itsenään. Niin, koskaan ei voi kirjoittaa liikaa eikä lukea liikaa”, presidentti päätti puheensa.

Myös tasavallan presidentin puoliso, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio on mukana Frankfurtin kirjamessuilla ja piti tervehdykset suomalaisen tangon illassa sekä Suomen kirjallisuuden kääntäjille tarkoitetussa seminaarissa. Presidenttipari osallistui myös Suomen Finnland. Cool. -teemapaviljongin avajaisiin ja tapasi brasilialaisen kirjailijan Paolo Coelhon.

Kirjamessuohjelman ohella presidentti Niinistö tapasi tiistaina Frankfurtissa ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin sekä Frankfurtin pormestarin Peter Feldmannin.

Keskiviikkona 8. lokakuuta presidentti Niinistö tapasi Saksan liittopresidentin Joachim Gauckin. Suomen ja Saksan presidenttiparit myös vierailivat messuilla yhdessä.

Lisäksi presidentti Niinistö tapasi Frankfurtissa Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin sekä piti puheen Suomen ja Saksan taloussuhteita koskevassa seminaarissa.

Kuvia

 Presidentti Niinistö tapasi Frankfurtissa Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Tiistaina 7. lokakuuta presidentti Niinistö ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier keskustelivat ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä, mm. Ukrainan kriisistä ja Venäjästä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier, presidentti Sauli Niinistö ja kirjailija Sofi Oksanen messualueella. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Suomi oli tänä vuonna kirjamessujen teemamaa. Avajaisissa ulkoministeri Steinmeier, presidentti Niinistö ja rouva Haukio, Pasi Sahlberg ja kirjailija Sofi Oksanen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö puhui messujen avajaisissa tiistaina 7. lokakuuta. ’Suomalainen kirjallisuus on älyllisesti polttelevaa ja emotionaalisesti lohduttavaa. Se on jännitteillä ladattua kielen ja narratiivin sinfoniaa, jossa liikutaan melankoliasta hurmioon, epätoivosta kaikkivoipaisuuteen ja yksinäisestä itkusta yhteiseen naurunremakkaan’, presidentti sanoi. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidenttipari tapasi messujen yhteydessä brasilialaisen kirjailijan Paolo Coelhon. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Suomen näyttelypaviljongilla presidenttiparin seurassa Frankfurtin kirjamessujen johtaja Jürgen Boos. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Saksan liittopresidentti Joachim Gauck ja puoliso Daniela Schadt sekä presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio Suomen paviljongilla Frankfurtin kirjamessuilla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Suomen ja Saksan presidenttiparit kiersivät messuilla yhdessä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Niinistö keskustelee suomalaisen kirjankustantamo Gummeruksen messuständillä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia