Presidentti Niinistö oli pääpuhujana HeForShe-tapahtumassa. Kuva: UN Women webcast
”Viime vuosisadan aikana Suomesta tuli itsenäinen ja se nousi köyhyydestä yhdeksi maailman rikkaimmista maista. Sukupuolten tasa-arvo on ratkaisevasti edistänyt menestystämme”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-kampanjan vastaanotolla tiistaina 20. syyskuuta.
Presidentti isännöi New Yorkissa modernin taiteen museossa MoMassa järjestettyä vuosipäivää, johon osallistuivat muun muassa Japanin pääministeri Abe Shinzo, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sekä YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Emma Watson.
Puheessaan presidentti Niinistö korosti, että naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen on paitsi oikein, myös menestyksen resepti. ”Eikä tämä resepti ole salaisuus, vaan jaan sen teille erittäin mielelläni!”
Koulutus edistänyt voimaantumista
”Naisten tasavertainen pääsy ilmaiseen ja laadukkaaseen koulutukseen on edistänyt naisten voimaantumista Suomessa olennaisesti”, presidentti sanoi. ”Naisten voimaantuminen on puolestaan auttanut heitä osallistumaan täysimääräisesti työelämään. Kansallisen lapsi- ja perhepolitiikan ansiosta vanhemmat ovat pystyneet sovittamaan yhteen työ- ja perhe-elämänsä.”
”Voin ylpeänä kertoa, että suomalaiset naiset rikkoivat lasikaton myös YK:ssa. Vuonna 1972 eräästä tunnetusta suomalaisesta, nimittäin Helvi Sipilästä, tuli ensimmäinen naispuolinen YK:n apulaispääsihteeri. Tänään säröjä on nähtävissä ylempänäkin lasikatossa, kun useat ansiokkaat naisehdokkaat hakevat YK:n pääsihteerin paikkaa.”
Suomessa politiikan viimeinenkin lasikatto rikkoutui, kun tasavallan presidentiksi valittiin Tarja Halonen. ”Hänen 12 vuotta kestäneen presidenttikautensa aikana lapset alkoivat jo kysellä vanhemmiltaan, voiko Suomessa miehestäkin tulla presidentti”, presidentti Niinistö sanoi.
”Mahdottomasta voi tulla mahdollista”
Presidentti Niinistön mukaan työtä on Suomessa vielä tehtävä vaikka paljon on saavutettu. ”Samapalkkaisuus on vielä saavuttamatta, ja johtaviin asemiin on saatava enemmän naisia. Myös perheväkivallan on loputtava.”
”Suomen puolustusvoimien ylipäällikkönä minulla on ilo kertoa, että kaikki asevelvolliset, jotka ovat pääasiassa nuoria miehiä, osallistuvat vihanhallintaan ja lähisuhdeväkivallan estämiseen liittyville kursseille osana asepalvelustaan.”
Presidentti Niinistö kuuluu HeForShe-kampanjan vaikuttajaryhmään, joka koostuu valtioiden ja hallitusten päämiehistä sekä yritysten ja yliopistojen johtajista. ”Olen ylpeä saamastani HeForShe Impact Champion -kunnianimestä, ja minusta on hienoa nähdä täällä näin monta samanhenkistä.”
”Haluan lopuksi vielä palata jo mainitsemaani uranuurtajaan, Helvi Sipilään. Hänen syntymävuonnaan 1915 yhtäläiset mahdollisuudet olivat pelkkää toiveunta. Hän kuitenkin teki unelmistaan totta. Kehotan kaikkia nuoria seuraamaan hänen esimerkkiään: unelmoikaa isosti. Sillä kuten Helvi sanoi: ’mahdottomasta voi tulla mahdollista'”, presidentti summasi.
- 21.9.2016 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe UN Womenin HeForShe-kampanjan toisen vuosipäivän vastaanotolla MoMA:ssa New Yorkissa
- 21.9.2016 Presidentti Niinistö YK:n yleiskokouksessa: Kansainvälinen yhteistyö konfliktien ratkaisussa entistä tärkeämpää
- 19.9.2016 Presidentti Niinistö YK:n siirtolaiskokouksessa: Naisten ja lasten oikeuksiin kiinnitettävä erityistä huomiota
Yhteiskuva HeForShe-vastaanotolla New Yorkissa: PricewaterhouseCoopersin hallituksen puheenjohtaja Bob Moritz, UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo, Unicefin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Edgar Ramírez, UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, näyttelijä Emma Watson, New Yorkin ensimmäinen nainen Chirlane McCray, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Stony Brook -yliopiston rehtori Samuel L. Stanley.
Videotallenne HeForShe-kampanjan vastaanotolta
(Presidentti Niinistön puhe alkaa kohdasta 13:10)