Presidentti Niinistö Münchenissä: Turvallisuuskysymyksistä selvitään vain yhdessä – vapaamatkustajille ei ole tilaa

Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18.2.2017.

Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskonferenssissa 18. helmikuuta 2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Münchenin turvallisuuskonfrenssiin 17-18. helmikuuta 2017. Konferenssin aikana presidentillä oli useita kahdenvälisiä tapaamisia. Lisäksi hän osallistui ilmastonmuutosta ja turvallisuutta käsitelleeseen paneelikeskusteluun. Konferenssi keskittyi erityisesti EU:n, transatlanttisten suhteiden ja kansainvälisen järjestelmän tulevaisuuteen. 

Kansainvälisiä sopimuksia kunnioitettava myös ilmastonmuutoksen osalta

Lauantaina iltapäivällä 18. helmikuuta presidentti osallistui ilmastonmuutosta käsitelleeseen paneeliin: ”Tämä oli merkittävä keskustelu, koska ensimmäistä kertaa täällä Münchenissä ilmastonmuutos ja ympäristökysymykset ja niiden linkittyminen turvallisuuteen ovat esillä, se on merkittävää”, presidentti Niinistö arvioi.

Presidentti alleviivasi, että kansainvälisistä sitoumuksista on pidettävä kiinni myös ilmastonmuutoksen osalta: ”Täällä on puhuttu paljon sitoumusten noudattamisesta. On patistettu sinänsä aivan oikein Nato-maita siihen kahteen prosenttiin, mutta silloin olisi aika johdonmukaista noudattaa myöskin Pariisin sopimusta. Ylipäätään on minusta tärkeää, että turvallisuuskysymyksissä – myös ilmastonmuutokseen liittyvissä – kansainvälisen oikeusjärjestelmän ja kansainvälisten sopimusten kunnioitus olisi täydessä mitassa. Vain yhdessä tekemällä niistä selvitään, eikä vapaamatkustajille ole tilaa”, sanoi presidentti lehdistölle paneelikeskustelun jälkeen.  

Ilmastonmuutos on suuri eettinen kysymys

Paneelissa presidentti Niinistö keskittyi erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutukseen arktisilla alueilla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat selkeimmät juuri siellä: ”Vakavimmat vaikutukset ovat kuitenkin globaalit. Jäiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu näkyy kaikkialla. Seuraukset ovat katastrofaalisia.”, presidentti sanoi. 

Presidentti Niinistön mukaan ilmastonmuutos on myös suuri eettinen kysymys: ”Jos kaikista pahimman annetaan tapahtua, ei se kosketa paneelissa istuneita tai sen yleisöä, vaan lasten tai lastenlasten kohtaloa, joten kyseessä on suuri eettinen kysymys.”

Paneelin muut osallistujat olivat Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina, Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström, Yhdysvaltain senaattori Sheldon Whitehouse ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson. Keskustelu käytiin otsikon ”Climate Security: Good COP, Bad Cops” alla. COP on YK:n ilmastosopimuksen ylin päättävä elin, osapuolten konferenssi. COP-kokouksia on käyty vuosittain vuodesta 1995. 

Terveisiä Suomen puolustusvoimille

Presidentti Niinistö keskusteli Münchenin konferenssin yhteydessä mm. Yhdysvaltain uuden puolustusministerin James Mattisin kanssa. Mattisin tapaamisen jälkeen perjantai-iltana presidentti Niinistö sanoi voivansa tervehtiä tyytyväisenä kaikkea tämän sanomaa: ”Kävimme läpi tietyt perusasiat, jotka liittyvät suomalaiseen turvallisuuteen. Yritin ne hänelle ytimekkäästi selventää. Hän oli selvästi aika tietoinenkin asioista, jotka Suomeen liittyvät.” Presidentti kertoi Mattisin myös lähettäneen terveisiä Suomen puolustusvoimille: ”Hän näkee sen olevan aika kova tekijä.”

Presidentti Niinistö tapasi kahdenvälisesti myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Hänen kanssaan presidentti keskusteli erityisesti lentoturvallisuuteen liittyvistä asioista.  

Juhlapuhe Saksan liittopresidentti Joachim Gauckille 

Presidentti Niinistö piti lauantai-iltana juhlapuheen Saksan liittopresidentti Joachim Gauckille gaalaillallisella, jolla Gauckille myönnettiin tämän vuoden Ewald von Kleist -palkinto. 

Konferenssiin osallistuui yli 500 päättäjää ja asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Osallistujiin kuului myös yli 25 valtionpäämiestä. Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien Se on riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua turvallisuushaasteisiin vastaamiseksi.

Kuvia

 Presidentti Sauli Niinistö ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen kättelevät Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö ja entinen Itävallan liittokansleri Wolfgang Schussel Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Sauli Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis keskustelevat Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja presidentti Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskonferenssissa 17.2.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
 Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger tervehtii presidentti Niinistöä perjantaina 18. helmikuuta 2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia  Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö ennen lauantain sessioiden alkua 18.helmikuuta 2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Münchenissä 18. helmikuuta. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö ja YK:n pääsihteeri António Guterres keskustelevat Münchenissä. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger avaa lauantain keskustelut. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia Saksan liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö keskusteluissa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia