Naton huippukokoukseen osallistuvat päämiehet yhteiskuvassa. Kuva: Nato
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui 8.-9. heinäkuuta Varsovassa pidettyyn Naton huippukokoukseen. Nato-maiden päämiesten työillallisella esillä oli erityisesti suhteet Venäjään. Presidentti Niinistön mukaan keskustelua käytiin Naton kahden tien politiikasta, jossa pelote ja dialogi kulkevat rinta rinnan. ”Dialogi tuli nyt selkeämmin esille kuin aikaisemmissa keskusteluissa. Se on hyvässä tasapainossa pelotepainotuksen kanssa”, presidentti arvioi.
Presidentti Niinistö toi neljä tuntia kestäneessä keskustelussa esille Itämeren alueen epävakauden ja pyrkimykset lieventää jännitettä alueella. Hän kertoi keskustelleensa Venäjän presidentti Putinin kanssa siitä, voitaisiinko jännitettä purkaa pienin askelin. Transponderien käyttö Itämeren alueen lentoturvallisuuden parantamiseksi olisi yksi esimerkki pienestä askeleesta, jolla voi kuitenkin olla kokoaan suurempi merkitys.
Presidentti Niinistö kertoi jo aiemmin yllättyneensä myönteisesti siitä, että presidentti Putin tarttui hänen esille nostamaansa kysymykseen transponderien käytöstä. Asia on tulossa käsittelyyn ensi viikolla Nato-Venäjä-neuvoston kokouksessa.
– Silloin tietysti mitataan, kuinka vakavalla mielellä tässä kukin on liikkeellä. Mutta se on itseään isompi asia, koska minusta siinä on luettavissa, onko halua jännitteen purkamiseen olemassa. Tai ainakin siihen, ettei jännite jatkuvasti vain lisäänny.
Perjantain työillalliselle osallistuivat Nato-maiden päämiesten lisäksi Suomen, Ruotsin ja EU:n toimielinten johtoa.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Puolan presidentti Andrzej Duda ottivat presidentti Niinistön vastaan Varsovassa. Kuva: Nato
Vakavaa yritystä Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi
Kokouksen aluksi perjantaina presidentti Niinistö tapasi Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon. Presidentit kävivät keskusteluja Ukrainan kriisin ratkaisupyrkimyksistä. ”Koko ajan tapahtuu keskusteluja, niin Venäjän ja eurooppalaisten johtajien kuin myös Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Kyllä nyt on ymmärtääkseni vakavaa yritystä paljonkin”, presidentti Niinistö arvioi tapaamisen jälkeen.
Presidentti Niinistö korosti myös Ukrainan omien uudistusten merkitystä ja erityisesti korruption kitkemistä. ”Tämä olisi äärettömän tärkeää jo pelkästään eurooppalaisen yleisen mielipiteen vuoksi.”
Presidentti Niinistön mukaan oli merkittävä uutinen, että Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat aiemmin tällä viikolla aloittavansa uudentyyppistä yhteistyötä Syyriassa. ”Isis muodostaa vakavan uhkan, joka on hyvinkin yhteinen. Jos kyetään yhteistyöhön yhdessä asiassa, antaa se toivoa siihen, että päästään eteenpäin muuallakin.”
Nato ja EU tiivistävät yhteistyötään
Naton ja EU:n yhteistyön tiivistämistä voisi presidentti Niinistön mukaan tapahtua erityisesti hybridisodankäyntiin liittyvissä kysymyksissä. ”Tämä muodostaa yhteisen intressin ensinnäkin sen vuoksi, että se on aika lailla tuntematon alue, ja toiseksi suuri osa siitä, ei-militaarinen puoli, on alueella, jossa Natolla ei ole organisaatiota tai sen suurempia valmiuksia. Ehkä EU:n rakenne antaa paremmat valmiudet olla sillä puolella mukana ja sitten yhdistää näitä ajatuksia ja toimintoja”, presidentti Niinistö arvioi.
Presidentti Niinistö tapasi perjantai-iltana Varsovassa myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Tapaamisen aluksi Presidentti Niinistö esitti vielä osanottonsa Istanbulin toissaviikkoisesta terrori-iskusta ja sanoi Suomen vastustavan terrorismia kaikissa sen muodoissaan. Terrorismin lisäksi presidentit keskustelivat mm. EU:n ja Turkin suhteista ja Venäjästä.
Presidentti Niinistöllä oli Varsovassa kahdenväliset tapaamiset myös Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin sekä Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa.
Lauantaina presidentti osallistui Afganistan-kokoukseen, jossa oli mukana Resolute Support -operaatioon osallistuvia maita. ”Kokouksessa oli vallitseva henki ja käsitys, että Afganistanin tukemista jatketaan, ja jotkut jopa lisäävätkin tukea. Siinä nähdään yhteinen turvallisuusintressi ja toisaalta Afganistanin kansan oikeus kehittää itseään vapaassa maassa”, presidentti Niinistö kertoi kokouksen jälkeen.
Suomen delegaatioon Nato-huippukokouksessa kuuluvat myös ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö sekä puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.
Presidentti Niinistö ja Ukrainan presidentti Poroshenko tapasivat Varsovassa. Kuva: Mykola Lazarenko
Presidentti Niinistö keskusteli Turkin presidentin Erdoğanin kanssa mm. terrorismista, Venäjästä sekä Turkin ja EU:n suhteista. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
Presdentti Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven keskustelivat Nato-kokouksessa Varsovassa. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
Nato-kokouksen illalliselle osallistuvat päämiehet yhteiskuvassa Puolan presidentinlinnassa. Kuva: Puolan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö keskustelee Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Puolan presidentin Andrzej Dudan ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa ennen illallisen alkua. Kuva: Puolan presidentin kanslia
Naton huippukokouksen työillallinen Varsovassa. Kuva: NATO
Presidentti Niinistö ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier tapasivat Varsovassa. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia