Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä on tärkeää, että tehdyt päätökset pannaan nyt toimeen. Tämä edellyttää vastuunkantoa jokaiselta.
Presidentti Niinistö puhui koronavirustilanteesta Yle Radio 1:n ja Radio Suomen erikoislähetyksessä perjantaina 20. maaliskuuta 2020. Haastattelussa presidentti korosti yksilön vastuuta uudenlaisessa ja haastavassa tilanteessa, jossa hallitus on muun muassa pyytänyt suomalaisia välttämään sosiaalisia kontakteja. Hänen mukaansa kansalaisille on harvoin jätetty sellainen toimeenpanovalta kuin nyt ja se tulisikin käyttää viisaasti.
”Yleensäkin kun tehdään virallisia päätöksiä, niin meillä on hallitus ja viranomaiset, jotka panevat ne toimeen. Nyt toimeenpano on jokaisen meistä itsemme tehtävä – omalta kohdaltamme ja suhteessa muihin ihmisiin. Nämä päätökset eivät päätöksinä vielä auta yhtään mitään, ellei niitä noudateta”, hän vetosi.
Presidentti Niinistö totesi, että häntä kiusaa keskustelussa esiintynyt kahtiajako, jossa ihmiset jaotellaan yli 70-vuotiaisiin ja alle 70-vuotiaisiin. Iäkkäämpiä ei olla sulkemassa suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle, vaan toimenpiteillä pyritään pitämään kansalaiset terveinä ja sitä kautta mukana yhteiskunnan toiminnassa. ”Näillä päätöksillä suojataan, niillä ei suljeta.”
Kaikenlainen uhkarohkeus koronaviruksen suhteen on presidentin mielestä hyvä viimeistään nyt unohtaa, sillä se voi hyvin päättyä sairasvuoteelle. ”Voi tulla mieleen, että olisiko sittenkin pitänyt olla vähän varovaisempi. Pahimmillaan se ”urheus” johtaa siihen, että myös ne läheiset ovat siinä viereisellä pedillä. Nyt pitää ottaa järki käteen.”
Raskaat ajat myös taloudellisesti
Sen lisäksi, että koronatilanne on aiheuttanut hyvin raskaan tilanteen henkisesti, ovat edessä raskaat ajat myös taloudellisesti. Esimerkiksi henkilöpalveluja tarjoavat pienyrittäjät ovat jo ajautuneet hankalaan tilanteeseen. Koronatilanteen pitkittyessä vaikeuksia on luvassa myös suuremmille yrityksille.
Presidentti Niinistön mielestä tällä hetkellä tärkeintä onkin pitää kaikki ne toiminnot pystyssä, jotka suinkin mahdollista. Hän kertoi uskovansa, että esimerkiksi talouden pelisääntöihin palataan myöhemmin avoimemmalla pöydällä, mutta sen aika on myöhemmin.
”Sitten joudutaan jälkeenpäin miettimään, varmasti vuositolkulla, että miten nämä hommat hoidetaan kuntoon. Kumminkin olen edelleen sitä mieltä, että terveet ihmiset kyllä hoitavat hankalatkin talousasiat sitten aikanaan, kun pandemia on ohi. Mutta jos päästämme pahasti itsemme sairastumaan, sitten meillä on tuplaongelma”, hän totesi.
Kyky sietää vastoinkäymisiä ja yhteisöllisyys arvossa
Suomi valittiin jälleen YK:n kansainvälisenä onnellisuuspäivänä 20. maaliskuuta maailman onnellisimmaksi maaksi. Koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissakin presidentti Niinistö kertoi uskovansa suomalaiseen kriisinsietokykyyn ja kestävyyteen.
”Hyvinvointivaltiossamme asiat ovat edenneet aika lailla mukavasti. Me olemme maailman onnellisinta kansaa. Siitä vinkkelistä voi olla, että on syntynyt epäilyksiä siitä, mites tuo porukka hankalissa oloissa pärjääkään. Mutta minusta nämä muutaman viikon esimerkit tämän pandemian suhteen osoittavat, että kyllä sieltä sitä resilienssiä ja kestävyyttä löytyy. Kun terveys, toimeentulo ja läheiset ovat päällimmäisenä mielessä, niin se on osoitus jo siitä, että ajatus on kestävällä tasolla.”
Presidentti Niinistö kertoi ymmärtävänsä, että monia on jo alkanut rasittaa normaalista kanssakäymisestä pidättäytyminen. ”Ikävä kyllä ei siihen ei muutosta ole nähtävissä päivästä toiseen, viikosta toiseen, toivottavasti ei kuitenkaan kuukausista toiseen. On edelleenkin toimittava niin, että fyysinen läheisyys unohdetaan ja pidetään sitten henkistä läheisyyttä enemmän.”
Tätä läheisyyttä ja yhteisöllisyyttä hän kertoi jo huomanneensakin: ”Minusta on ollut jo nähtävissä tärkeitä esimerkkejä siitä, miten apu toimii. Lähimmäisen rakkaudeksikin sitä on kutsuttu. Jos nähdään, että toinen on hädässä, niin minäpä sitten autan niin paljon kuin kykenen. Jos tällaista henkeä löytyy lisää, ja näyttää löytyvän, niin me olemme aika hyvällä tiellä.”
Mustan pilven hopeareunuksia
Toimittaja Petri Kejosen kysyessä valtavan koronapilven mahdollisista hopeareunuksista presidentti Niinistö nosti esille kevään ja luonnon. ”Luonto ei paljoa piittaa nyt meidän murheistamme. Se on aina elävää ja toimii. Se on aika lohtu myöskin meille tässä tilanteessa. Yksi pilven hopeareuna voi olla, että seurataan nyt kevään tuloa ja elämän voittamista.”
Lisäksi presidentti muistutti jälleen tarpeesta pitää huolta itsensä lisäksi myös muista. ”Meillä on täysi vapaus pitää toisistamme. Ja meillä on täysi vapaus myöskin huolehtia itsestämme, noudattaa niitä sääntöjä ja suosituksia joita on annettu – kukin kohdaltaan iästä riippumatta. Se on vapautta. Se on vapautta pahasta.”