Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksiin 14. heinäkuuta 2019 Pariisissa.
Perinteisen kansallispäivän paraatin teemana tänä vuonna oli eurooppalainen puolustusyhteistyö ja siihen osallistuivat Suomen lisäksi myös muut Ranskan käynnistämässä Euroopan interventioaloitteessa (EI2) mukana olevat maat. Paraatin jälkeen presidentti Niinistö kävi kahdenväliset keskustelut presidentti Macronin kanssa.
Euroopan interventioaloitteeseen osallistuvien maiden valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat presidentti Macronin kutsusta aamupäivällä seuraamaan vaikuttavan paraatin kulkua Champs-Élysées-kadulla. Presidentti Niinistön lisäksi mukana olivat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Viron presidentti Kersti Kaljulaid, Alankomaiden pääministeri Mark Rutte, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Kaksi tuntia kestäneeseen paraatiin osallistui yhteensä lähes 4 300 henkilöä, 200 ajoneuvoa sekä yli 100 lentokonetta ja helikopteria. Euroopan interventioaloitteessa mukana olevilla mailla oli kunnia marssia ensimmäisenä. Suomesta puolustusvoimat oli asettanut paraatiin kielekkeisen valtiolipun sekä kolmihenkisen kunniavartion.
Keskustelua Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä
Iltapäivällä presidentti Macron isännöi paraatin teemaa jatkaneen lounaan paraatiin osallistuneille valtion- ja hallitusten johtajille. Presidentti Niinistö kertoi myöhemmin suomalaismedialle, että lounaalla käytiin perusteellista keskustelua turvallisuuskysymyksistä sekä niistä turvallisuushankkeista, joita Euroopan unionin piirissä tai Ranskan aloitteesta on olemassa: ”Sanoisin, että henki oli selkeä ja myöskin ilahduttava siinä mielessä, että Suomessa on pitkään puhuttu, minäkin jo toistakymmentä vuotta, Euroopan turvallisuuskysymyksistä ja nyt ihan selvästi turvallisuus on keskeinen aihe.”
Presidentti Niinistö kertoi, että keskustelua oli käyty muun muassa EI2-interventioaloitteesta ja sen jäsenmäärän mahdollisesta kasvattamisesta.
”EI2-aloitteeseenhan on tulossa uuttakin hakijaa. Tämä on asia, joka aika pian tulee ratkaistavaksi”, presidentti totesi. Tällä hetkellä mukana on Ranskan ja Suomen lisäksi kahdeksan muuta maata; Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Portugali, Saksa, Tanska ja Viro.
Aloitteen tavoitteena on vahvistaa eurooppalaisten maiden puolustusyhteistyöverkostoa ja Euroopan toimintakykyä kehittämällä siihen osallistuvien maiden strategista toimintakulttuuria, parantamalla kykyä ennakoida ja valmistautua mahdollisiin kriiseihin.
Lounaan jälkeen presidentti Niinistö ja presidentti Macron kävivät vielä lyhyesti kahdenväliset keskustelut, joissa sivuttiin myös Venäjää. Presidentti Niinistö kertoi kuulevansa mielellään Macronin ajatuksia aiheesta. ”Hän on esittänyt niin kutsuttua eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria, jonka eräs sisältö olisi selkeyttää tai selventää Venäjä-suhdetta. Samaan hengenvetoon sanon, että se ei tarkoita minkäänlaista takaisin vetoa tai helpotusta siihen perusasetelmaan, joka Ukrainan tai muidenkin tilanteiden johdosta vallitsee.”