Kuva: Suomen Tukholman-suurlähetystö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili talvisodan päättymispäivänä 13. maaliskuuta 2017 Tukholmassa ruotsalaisten vapaaehtoisten juhlassa. Presidentti Niinistö laski seppeleen muistomerkille Suomi-puistossa ja piti vapaaehtoisille ja muille veteraaneille kiitospuheen Suomen suurlähetystössä järjestetyllä vastaanotolla. Myös kruununprinssi Victoria, prinssi Carl Philip ja puolustusministeri Peter Hultqvist osallistuivat sekä seppeleenlaskuun että vastaanotolle. Tilaisuuksissa oli lisäksi läsnä ruotsalaisia vapaaehtoisia talvi-ja jatkosodasta ja suomalaisia sotaveteraaneja.
Puheensa aluksi presidentti kiitti vapaaehtoisia lainaamalla ylipäällikkö Mannerheimin 77 vuotta aiemmin antamaa päiväkäskyä: ”Monilla taistelukentillä ovat ruotsalaiset ja suomalaiset taistelleet rinta rinnan isiltä perityn uskomme, vuosisataisen kulttuurimme ja vanhan pohjoismaisen oikeusjärjestyksemme puolesta.Teille, uskolliset Ruotsin miehet, jotka olette jättäneet kotinne ja omaisenne jakaaksenne meidän kanssamme sotaretken vaarat ja rasitukset, lausun Suomen kansan kiitoksen jalosta avustanne”, hän sanoi.
Presidentti Niinistö muistutti ruotsalaisten panoksen olleen merkittävä. Talvisodan loppuessa 13. maaliskuuta 1940 oli ruotsalaisia vapaaehtoisia Suomessa kaikkiaan noin 8 500.
”He muodostivat merkittävän enemmistön kaikista ulkomaalaisista vapaaehtoisista. Kalleimman henkilökohtaisen uhrinsa taistelukentillä olivat antaneet haavoittuneina tai kaatuneina yli 200 ruotsalaista vapaaehtoista. Ruotsalaisten uhrautuvaisuus jatkui edelleen jatkosodassa, jossa ruotsalaisten uhrien lukumäärä oli tätäkin korkeampi. Siksi tunnen syvää henkilökohtaista sympatiaa ja kiitollisuutta kaikkia heitä kohtaan, jotka osallistuivat Suomen auttamisen näiden vaikeiden vuosien aikana.”
Ruotsilla erityisasema kahdenvälisessä yhteistyössä
Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan myös nykyaikaa ja sanoi, että suhteet Suomen ja Ruotsin välillä ovat nyt ehkä tiiviimmät kuin koskaan: ”Yksi osoitus tästä ovat erinomaiset suhteemme sekä kuningashuoneeseen että hallitukseen. Suomen kahdenvälisessä yhteistyössä Ruotsilla on erityisasema. Turvallisuuspolitiikan nykyisin varsin tuulisilla vesillä on tiiviillä ja monitahoisella kahdenvälisellä yhteistyöllämme selvä päämäärä: turvallisuuden vahvistaminen meidän osassamme Eurooppaa.”
Presidentti Niinistö muistutti, että nykypolvien vastuulla ja kunniatehtävänä on hoitaa veteraanien asiaa kunniakkaasti: ”Mutta se ei vielä riitä. Meidän on varmistettava, että näin on myös tulevaisuudessa, että sukupolvien välille ei synny arvokuilua. Näin näytämme voimallisesti, että me muistamme nämä uhraukset, nyt ja myös tulevaisuudessa.”
Tilaisuudessa puhui myös talvisodan ruotsalainen vapaaehtoinen Bengt Jansson. Lisäksi presidentti jakoi Valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin Ruotsissa asuville kahdelle sotaveteraanille Juho Peräläiselle ja Pehr Sjödahlille sekä lotta Terttu Edinille.
Veteraanitilaisuuden jälkeen tresidentti tapasi Tukholmassa sekä Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin että pääministeri Stefan Löfvenin. Tapaamisissa keskusteltiin Itämeren turvallisuustilanteesta, Suomen ja Ruotsin kahdenvälisestä yhteistyöstä, EU:n tulevaisuudesta myös turvallisuuden näkökulmasta sekä transatlanttisista suhteista.
Kuva: Suomen Tukholman-suurlähetystö
Kuva: Suomen Tukholman-suurlähetystö
Kuva: Suomen Tukholman-suurlähetystö