Kuva: Lotta Hietaniemi-Sipakko/Reserviläisliitto
Presidentti Niinistö avasi lauantaina 15. lokakuuta 2016 Reserviläisliiton CISOR-puheenjohtajuuskauden avajaistapahtuman Santahaminassa. Puheenvuorossaan presidentti sanoi maailman nopean muutoksen näkyvän selvästi Euroopassa: ”Vielä viisi vuotta sitten luulimme, että ympärillemme on kehittymässä ystävien tai ainakin rauhan kehä. Vain parissa vuodessa asetelma on kääntynyt päälaelleen. Kaikkien tiedossa on, miten Venäjä käyttäytyy: Krimin laiton liittäminen, Itä-Ukrainan epävakaus. Turkki on muuttunut ja Pohjois-Afrikassa olemme nähneet katastrofaalista kehitystä. Vakauden kehä Euroopan ympärillä on vaihtunut epävakauden kehäksi.”
Itä-Ukrainan tilanteesta presidentti Niinistö totesi, että kriisin ratkaisemiseksi on otettu hyvin vähän edistysaskelia. Hän toivoi Normandian prosessille pikaista jatkoa, jotta Minskin sopimuksen ehtojen täyttämisessä päästäisiin eteenpäin. Presidentti painotti Suomen kannan olevan itsestäänselvä: niin kauan kuin sopimuksen ehtoja ei ole täytetty, ei Venäjän vastaisia pakotteita voi purkaa.
Aleppon tilanne katastrofaalinen
Presidentti Niinistö puhui Santahaminassa myös Syyrian kriisistä, erityisesti Aleppon kaupungin katastrofaalisesta: ”Todistamme laajamittaista sotaa pahimmillaan. Venäläisten pommittajien tukema Syyrian armeija ei erottele kohteitaan. Siviilit ovat tässä sodassa kohteita.” Presidentti Niinistö sanoi kaikilla olevan syytä toivoa, että Sveitsin Lausannessa kohtaavien Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien tapaamisesta ei syntyisi kielteisiä signaaleja. ”En ole optimistinen tapaamisen suhteen. En odota että siellä syntyisi ratkaisuja, mutta olisi katastrofi, jos tapaamisesta tuleva viesti on pelkästään negatiivinen.”
Presidentti sanoi Aleppon tilanteen synnyttäneen syvän pettymyksen tunteen lännessä: ”Kuinka aseeton kansainvälinen yhteisö onkaan tässä kriisissä. YK ei ole pystynyt muodostamaan yhtään päätöslauselmaa. Kansainväliset sopimukset, lakiin perustuva maailmanjärjestys on sysätty sivuun. Tämä on vakava opetus. Miten kansainvälinen yhteisö voi ottaa paikkansa takaisin, luoda järjestystä ja taata rauhan maailmanlaajuisesti?”
Reserviläisliitto ja Suomi vastaavat CISORin kaksivuotisesta puheenjohtajuudesta nyt ensimmäistä kertaa. CISOR (Confédération Interalliée des Sous-Officiers de Réserve) edustaa 12 jäsenmaansa reservinaliupseeriyhdistyksiä. Sen tavoitteena on yhdessä kansallisten ja kansainvälisten puolustus- ja siviiliviranomaisten kanssa edesauttaa kansainvälisen puolustusjärjestelmän luomista maailman vapauden turvaamiseksi.