"Elämme, niin kuin koko muukin maailma, hyvin poikkeuksellista aikaa. Tässä vähän mittailee itseään, että kuinka soveltuu aivan uusiin olosuhteisiin", tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi MTV:n Uutisextran haastattelussa. Perjantaina 3. huhtikuuta nauhoitetun haastattelun aiheena olivat koronapandemian vaikutukset arkeen, yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen.
Uudenlainen talouskriisi
Presidentti Niinistön mukaan koronapandemian seurauksena talouden haasteet tulevat olemaan isoja. Kansantalouden lisäksi vaikeuksia on jo nyt työnsä menettäneillä, kotitalouksilla ja yrittäjillä.”Taakkaa on jaettava. Sitten meidän on hyvin tarkkaan mietittävä, miten me pidämme kaikista huolta. Ne ovat ne kaksi ensimmäistä lähtökohtaa”, hän sanoi.
Presidentti totesi yllättyneensä, miten nopeasti pandemia vaikutti talouteen. ”Tässä on kysymys, ei talouden sakkaamisesta pelkästään, vaan näistä poikkeuksellisista olosuhteista. Pandemia aiheuttaa suoranaisia katkeamisia moniin toimintaketjuihin.”
Vaikka tilanne poikkeaakin perinteisistä talouskriiseistä, presidentti viittasi 1990-luvun laman opetuksiin. ”Seuraamukset jakautuivat äärettömän eri tavalla. Joillekin yrityspuolella se aiheutti täyden katastrofin.” Presidentti painottikin, että taakan jakaminen pitäisi aloittaa jo hyvin varhaisessa vaiheissa.
”Nyt täytyy kuitenkin pitää toivoa yllä. Monet ovat ajatelleet niin, että kun tästä eroon päästää, niin syntyy sellainen sykähdyttävä into jälleen rakentaa maata. Sotien jälkeenhän sellaista on nähty.”
Huolena suojavälineiden riittävyys
Suojavälineiden riittävyys huolestutti presidentti Niinistöä, sillä ”puutteen kanssa emme ole yksin”. Hänen mielestään olisikin erinomainen asia, jos kotimainen tuotanto vilkastuisi. ”Olen saanut siinä suhteessa paljon yhteydenottoja. Selvästi sellaista aktiivisuutta on yrittäjien piirissä, että nyt lähdetään liikkeelle. Uskon, että ainakin tietyntyyppisiä suojaimia kyetään kyllä tekemään.”
Presidentti Niinistö sanoi kannattavansa hyvin runsasta oireellisten henkilöiden testausta sekä tartuntaa kantavien henkilöiden eristämistä karanteeniin. Tämä jättäisi hänen mukaansa tilaa pyörittää talouden perusrakenteita.
Mitä voimme ottaa opiksi?
Presidentti totesi, että pandemiatilanne on kaikille kova koettelemus. Erityisesti nuoret ammentavat ”elämän eväitä” hyvin erikoisena aikana. Toisaalta jotain hyvääkin voi seurata: ymmärrys toisiamme kohtaan voi lisääntyä. ”Väliin tuntuu siltä, että tietynlaiset hyvin perustavaa laatua olevat, ihmisyyteen syvälle kuuluvat asiat ehkä tulevat paremmin pintaan ja mieleen. Jos se sanoma on nuorelle polvelle se, niin siinä on paljon hyvääkin.”
”Mutta mikä se syvempi merkitys on, mitä tästä voisi ottaa opiksi? Elämän kunnioittaminen. Uskon, että olemme saaneet ja tulemme saamaan enemmän esimerkkejä siitä, miten ihmiset halu auttaa toisiaan kasvaa. Ja sehän on erinomainen elämänoppi.”
Presidentti muistutti myös, ettei pandemia ole ikuinen. ”Totta kai jokainen meistä ajattelee varmasti vapautta ja vapauden tunnetta. Sitä ei nyt ihan entiseen mittaan ole. Jonain päivänä sitten taas pääsemme vapaasti liikkumaan. Se on kuin sitten kevätlaitumilla.”