Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) presidentin Silvia Fernández de Gurmendin torstaina 9. kesäkuuta Mäntyniemessä.
Tapaamisessa Fernández de Gurmendi kiitti Suomea tuesta ja panostuksesta ICC:n toimintaan. Presidentti Niinistön mukaan Suomi tulee jatkossakin olemaan ICC:n vahva tukija. Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) perustanut Rooman perussääntö tuli voimaan vuonna 2002 ja suomalaiset ovat olleet aktiivisesti mukana toiminnassa. Suurlähettiläs Marja Lehto oli mukana perussääntöä koskevissa neuvotteluissa, varatuomari Erkki Kourula toimi pitkään rikostuomioistuimen tuoamrijäsenenä, ja ministeri Elisabeth Rehn on toiminut Victims ICC:n uhrirahaston johtokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana.
Presidentti Niinistö kuuli myös minkälaisia konkreettisia vaikeuksia ICC:llä on tutkia yksittäisiä tapauksia. Tuomioistuimella on 124 jäsentä, mutta niiden joukosta puuttuvat esimerkiksi merkittäviä Aasian maita. ICC: toimivalta on laajasti sidottu sopimusosapuoliin. Meidän työn tuloksellisuus riippuu hyvin paljon jäsenvaltioidemme aktiivisesta yhteistyöstä, Fernández de Gurmendi sanoi.
Tuomioistuimeen on kohdistunut myös paljon kritiikkiä. Osa kritiikistä esimerkiksi organisaation tehokuutta kohtaan on ollut osin aiheellistakin ja sitä parannetaan koko ajan sitkeällä työllä, Fernández de Gurmendi kertoi.
Fernández de Gurmendi vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän tapaa vierailunsa aikana myös ulkoasiainministeri Timo Soinin, oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin, sekä oikeuslaitoksen edustajia ja ihmisoikeudet ulkopolitiikassa -verkoston jäseniä sekä on pääpuhujana ulkoasiainministeriön järjestämässä seminaarissa.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluvat kaikkein vakavimmat kansainväliset rikokset eli kansanmurha, sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan ja hyökkäysrikokset.
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia