Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui työvierailulle Suomeen perjantaina 1. heinäkuuta 2016. ”Lämpimästi tervetuloa Kultarantaan”, tasavallan presidentti Niinistö toivotti tapaamisen alussa. ”Viimeksi kävitte täällä kolme vuotta sitten. Silloinkin oli kaunis ilma. Täällä ei mikään ole muuttunut, mutta valitettavasti maailmalla on kyllä, eikä suinkaan välttämättä hyvään suuntaan. Siksi on tärkeää, että me pääsisimme hyvissä asioissa maailmalla eteenpäin. Ja teillä on siinä merkittävä osa”, presidentti Niinistö sanoi.
Presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö painotti, että epäluottamuksen kierre olisi tärkeätä katkaista sekä Itämeren ympäristössä että Ukrainassa. ”Me olemme hyvin tietoisia, että Baltian maissa – muuallakin – tunnetaan pelkoa Venäjää kohtaan. Ja toisaalta Venäjällä tunnetaan Nato suurena uhkana. Jottei tällainen kierre jatkuisi, avainsanaksi muodostuu luottamus ja se, että kyetään tekemään edes pieniä askeleita toiseen suuntaan, luottamuksen palauttamisen suhteen”, presidentti Niinistö sanoi.
Transponderit käyttöön
Presidentti Niinistö otti yhtenä esimerkkinä lentämisen ilman transpondereita ja konkreettisen askelen oikeaan suuntaan: ”Olenkin ehdottanut, että pyrittäisiin Itämeren alueella sopimaan yhteisesti, että transponderit otetaan käyttöön, ettei ilman niitä tapahdu lentoja.” Presidentti Putin piti ehdotusta tervetulleena ja sanoi Venäjän ottavan asian esille seuraavassa Nato–Venäjä-neuvoston kokouksessa.
Presidentti Niinistö otti esille myös Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksen, joka on Itämeren asukkaille riski. ”Pohdimme vielä illallisen aikana, johon myös ympäristöministerimme osallistuvat, käytännön tietä tässä eteenpäin.”
Ukrainan tilanteesta presidentti Niinistö totesi, että Minskin sopimuksen täyttäminen olisi tärkeää. Vallitsee ”nollatilanteen kierre”, sillä poliittinen paketti ei etene ilman turvallisuuspakettia ja päinvastoin. ”Nyt ymmärsin, että tulitauon pitämiseksi on varsin perusteltuja – ja toivon mukaan onnistuvia – pyrkimyksiä. Ja siitä ehkä sitten voitaisiin käydä ikään kuin askel kerrallaan kummassakin kokonaisuudessa eteenpäin.”
Suomen ja Venäjän taloussuhteet ovat kärsineet ja kansainvälinen suhdanne on todennäköisesti pääsyy siihen, presidentti Niinistö totesi. ”Ja huolimatta rajoitteista, niiden ulkopuolella on tilaa kyllä pyrkiä tasapainoittamaan tuota kansainvälisen suhdanteen tuottamaa kuoppaa.”
Taloussuhteista presidentit jatkoivat keskustelua työpäivällisellä, johon osallistuvat myös elinkeinoministeri Olli Rehn ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeri Sergei Donskoi ja varatalousministeri Aleksei Lihatšov.
Video: Lehdistötilaisuus Kultarannassa 1.7.2016
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva, jonka Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) julkaisi 2. 07ta 2016 klo 2.05 PDT