Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Washingtonissa keskiviikkona 2. lokakuuta 2019
Presidentti Trump toivotti presidentti Niinistön tervetulleeksi Valkoiseen taloon puoliltapäivin. Ohjelmassa olivat ensin kahdenväliset keskustelut presidentti Trumpin työhuoneessa Oval Officessa, minkä jälkeen päivä jatkui työlounaan merkeissä. Yhteisessä lehdistötilaisuudessaan presidentit kertoivat puhuneensa muun muassa turvallisuudesta, arktisesta alueesta, asevalvonnasta sekä maiden välisestä kauppa- ja teknologiayhteistyöstä.
”Meillä on paljon yhteistyötä turvallisuuden ja puolustuksen aloilla. Uskon, että jaamme sen ajatuksen, että valtion tärkein tehtävä on taata kansalaistensa turvallisuus”, presidentti Niinistö sanoi lausuntonsa aluksi.
Hän kertoi myös Euroopan unionin kiinnittäneen viime vuosina huomiota turvallisuuteen ja muistutti yhteisille arvoille perustuvan transatlanttisen yhteistyön merkityksestä. ”Tiedämme, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta minä sanon, että Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa”, presidentti sanoi. ”Mielestäni mitä vahvempi Eurooppa meillä on, sen vahvempi kumppani Yhdysvalloilla on.”
Presidentti Niinistö mainitsi puheenaiheista erikseen myös asevalvonnan: ”Jotkut meistä muistavat kylmän sodan pahimmat vuodet. Emme saa antaa tilanteen palata sopimuksettomaan tilaan. On tärkeä neuvotella ja luoda uusia sopimuksia.”
Arktinen alue kasvattaa kiinnostusta
Presidentit nostivat lehdistötilaisuudessaan esille myös arktisen alueen. Presidentti Niinistö totesi myös presidentti Trumpin painottaneen arktista turvallisuutta. ”Arktisella alueella on paljon mahdollisuuksia, mutta siellä on myös paljon riskejä. Meidän tulee pitää jännitteet matalalla – niin kuin ne ovat aiemmin olleet.”
Presidentti Niinistön mukaan ympäristö ja ilmasto ovat kuitenkin sotilaallisia jännitteitäkin suurempi haaste arktikselle: ”Kaksi vuotta sitten aloimme puhua mustan hiilen ongelmasta tässä samassa talossa. Se ei ehkä ole suurin ilmasto-ongelma, mutta tiedämme, että merijään sulaminen on keskeistä. Olen usein sanonut, jos menetämme arktisen, menetämme koko maailman.”
Taloudellinen ja teknologinen yhteistyö lisääntyy
Työvierailun aikana keskustelua käytiin myös kauppa- ja teknologiayhteistyöstä. Presidentit kertoivat lehdistötilaisuuden jälleen julkaistussa yhteisessä lausunnossaan Suomen ja Yhdysvaltojen tiivistävän kahdenvälistä ja transatlanttista yhteistyötä muun muassa innovaation, tutkimuksen ja tekniikan aloilla.
Presidentit mainitsivat tärkeänä erityisesti yhteistyön tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta tärkeissä teknologioissa kuten 5G:ssä ja 6G:ssä, tekoälyssä ja robotiikassa. Esillä olivat uuden teknologian tuoma edistys, mutta myös haasteet.
Presidentti Niinistö kertoi olevansa tyytyväinen Yhdysvaltain tukeen Suomessa sijaitsevalle Eurooppalaiselle hybridiosaamiskeskukselle, jossa useat maat työskentelevät yhdessä torjuakseen hybridiuhkia. Hän kertoi myös EU:n tekevän parhaillaan riskianalyysiä, jonka avulla kyetään paremmin vastaamaan 5G-teknologian mahdollisiin turvallisuushaasteisiin.
100 vuotta diplomatiaa
Presidentti Niinistön vierailu ajoittui tänä vuonna vietettävälle Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuodelle. Lehdistötilaisuuden lopussa nousi esille myös Suomen myönteinen vastaus Yhdysvaltain pyyntöön palauttaa alkuperäiskansojen edustajille Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelman aineistoa.
Presidentti Niinistön seurueeseen Valkoisessa talossa kuului myös liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.
Presidentti Niinistöllä oli vierailun aikana myös aamiaistapaaminen Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen kanssa. Keskusteluissa olivat esillä muun muassa transatlanttinen suhde ja arktiset kysymykset.