Presidentti Niinistö puhui medialle ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksen jälkeen. Kuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät sunnuntaina 2. maaliskuuta Ukrainan tilannetta. ”Väkivallalla uhkaaminen tai sen käyttäminen on kansainvälisen oikeuden vastaista ja tällaiselta Venäjän toiminta Ukrainan itsemääräämisoikeuteen näyttää”, sanoi presidentti Niinistö medialle kokouksen jälkeen.
Yhteisesti annetussa lausunnossa tasavallan presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta totesivat, että Suomi pitää tilannetta Ukrainassa ja erityisesti Krimin niemimaalla erittäin vakavana. Voimakeinoilla uhkaaminen ja niiden käyttö ovat tuomittavia ja YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden vastaisia. Lausunnon mukaan Venäjän sotilaalliset toimet loukkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Pyrkimystä Krimin alueen haltuunottamiseksi ei voida hyväksyä. Suomi tukee pyrkimyksiä ratkaista kriisi neuvotteluteitse, ja lähtökohtana tulee olla Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus.
Presidentti Niinistö kehotti kriisin osapuolia malttiin ja painotti keskusteluyhteyden ylläpitämistä Venäjän kanssa. ”EU:n puitteissa on kaksi merkittävää johtolankaa. Toinen on se, EU:lla itsellään on selvä kuva asiasta ja selvä yhteinen näkemys. Toinen on se, että pidetään mahdollisimman pitkälle auki keskusteluyhteys Moskovaan.”
Presidentti Niinistö arvioi sattumanvaraisuuden olevan nyt vaarallisinta. ”Kaikkein suurin vaara on siinä, että kun tunnelmat ovat kovin jännittyneet, saattaa sattumanvaraisesti alkaa jotain sellaista, mitä kukaan ei oikeastaan tarkoittanut. Kun on aseita ja kiihkeitä tunteita, niin se muodostaa valitettavasti aina riskin.” Presidentin mukaan Suomessa ei ole syytä olla huolissaan turvallisuuden puolesta.
Sunnuntai-iltana presidentti Niinistö keskusteli Ukrainan tilanteesta Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa. Puhelinkeskustelussa presidentit painottivat tarvetta löytää kriisille rauhanomainen ratkaisu mahdollisimman nopeasti.
Presidentti Niinistö on keskustellut tilanteesta puhelimitse myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Perjantaina 28. helmikuuta käydyssä keskustelussa molemmat presidentit ilmaisivat pitävänsä tärkeänä Venäjän ja Euroopan unionin välisen keskusteluyhteyden ylläpitämistä.