Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi eduskunnassa valtiopäivät, puhemies Eero Heinäluoma kuunteli puhetta. Kuva: Lehtikuva
Suomalainen demokratia ja yhteiskunnan eheys ovat suuria arvoja, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa tiistaina 5. helmikuuta 2013. ”Ne eivät rakennu samanlaisuudelle, vaan toisen yksilön ihmisyyden ja ajatusten kunnioittamiselle. Tätä oppia voimme vaatia muualta tulevilta tai toisin ajattelevalta, kunhan sitä itse noudatamme. Jos demokratiassa ajaa asiaansa väkivaltaa käyttämällä, sanoissa tai teoissa, se on väkivaltaa kaikkia kohtaan.”
Presidentti Niinistön mukaan eduskunta on kevään aikana vaativan tehtävän edessä. ”Taloudesta, velasta ja kestävyysvajeesta on jo kuultu paljon puheita, nyt odotetaan enää, mitä hallitus ja eduskunta tekevät”, presidentti sanoi ja muistutti, että talouden haasteista on selvitty ennenkin. ”Ajat muuttuvat ja niiden mukana myös ongelmat ja tekemisen tarpeet. Mutta samaa on se, että on oltava tahtoa, vaikka mennä läpi harmaan kiven, kun asiamme sen vaatii. Tätä teiltä nyt odotetaan, koska tekemättä ei voi jättää.”
Uudistettu perustuslaki henkii presidentti Niinistön mukaan parlamentarismin lisäksi yhteistyötä, joka on toiminut. ”Ainakin minulle on ollut helpotus havaita, ettei sananselittämistä, saati juristeja, ole tarvittu – on vain toimittu ja hyvässä yhteisymmärryksessä.”
Kuva: Lehtikuva
Ulkopolittinen fundeeraustapaaminen
Eduskunta aloittaa pian turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon käsittelyn. Presidentti Niinistön mukaan keskeisimpiä kysymyksiä ovat, miten globaalin tilanteen arvioidaan kehittyvän sekä miten resurssimme riittävät, jotta jatkossakin voimme ylläpitää puolustuksemme keskeiset periaatteet, yleisen asevelvollisuuden, koko maan puolustamisen ja liittoutumattomuuden.
Ulkopoliittista keskustelua on presidentin mukaan syytä ylläpitää myös selontekojen väliaikanakin. ”Ajatuksenani on rakentaa toistuva ulkopoliittinen ’fundeeraus’-tapaaminen, johon toivon eduskunnan ja monien muiden asiasta kiinnostuneiden osallisuutta.”
Euroopan ja Venäjän yhteys
Suomalainen demokratia, oikeusjärjestys ja tapa elää ovat muiden Pohjoismaiden tapaan eurooppalaista perua, presidentti korosti puheessaan. Uusi maailmanjärjestys on parasta kohdata osana suurempaa yhteisöä. ”Olkoon se meillekin Eurooppa.”
”EU:n ulkosuhteissa Suomella on tärkeä työsarka. Se on Euroopan ja Venäjän yhteys, jossa on paljon parannettavaa. Suomen aloite Pohjoisen ulottuvuuden ohjelmasta oli onnistunut, ja on hyvä, ettei sitä päästetty hyytymään. Onnistunut se on ollut konkreettisesti, Itämeren asia on edennyt.”
Presidentti Niinistön mukaan kansainvälinen yhteistyö ilmastonmuutoksen torjumiseksi etenee tuskaisen hitaasti. ”Finanssikriisi ja sen nostattamat kulutuskehotukset olivat suorastaan henkinen taka-askel”, hän sanoi. Uudistuvaan energiaan ja edistyneeseen päästöjen puhdistusteknologiaan siirtyminen olisi merkittävä malli koko maailmalle. ”Suomen ääni ilmastomuutoksen torjumisessa kuuluu myös näkyvän osaamisen kautta, siinä olemme päälukuamme suurempi.”