Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun Etelä-Afrikkaan 25.–26. huhtikuuta 2023.
Tiistaina 25. huhtikuuta presidentti Niinistö tapasi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosan Pretoriassa. Presidenttien välisissä keskusteluissa olivat esillä kahdenvälisten suhteiden lisäksi geopoliittinen tilanne ja yhteiset globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos.
”On erittäin tärkeää, että emme löydä itseämme maailmasta, joka jakautuu hyvin syviin eroihin, kahteen tai moneen muuhun osaan. Kaikki työ kansojen ja ihmisten välisen ymmärryksen lisäämiseksi on nyt arvokasta, ja minulla on syvä tunne siitä, että olemme tänään käydyissä keskusteluissa tehneet parhaamme tähän suuntaan”, presidentti Niinistö sanoi keskustelujen jälkeisessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa.
Vierailun yhteydessä Suomi ja Etelä-Afrikka allekirjoittivat rauhanvälityksen yhteistyötä koskevan aiesopimuksen.
Iltapäivällä presidentti Niinistö osallistui yhdessä presidentti Ramaphosan kanssa keskustelutilaisuuteen maiden yhteisistä mahdollisuuksista hyödyntää älykkäitä, turvallisia ja kestäviä ratkaisuja kestävän kasvun edistämiseksi. Tilaisuuteen osallistui lisäksi suomalaisen ja eteläafrikkalaisen elinkeinoelämän edustajia eri toimialoilta.
Puhe ja keskustelu opiskelijoiden kanssa Johannesburgissa
Keskiviikkona 26. huhtikuuta presidentti Niinistö piti puheenvuoron ja osallistui keskustelutilaisuuteen Johannesburgissa Etelä-Afrikan kansainvälisten suhteiden instituutissa. Puheenvuoron aiheena oli yhteisiin haasteisiin vastaaminen muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa.
Puheessaan presidentti Niinistö totesi, että Afrikalla on maailmassa kasvava rooli ja Etelä-Afrikalla vaikutusvaltaa. Afrikka on maanosaa, jossa on maailman nopeimmin kasvavia talouksia ja jonka väkiluku on vuoteen 2050 mennessä yli neljännes koko maailman väestöstä.
”Tarvitsemme afrikkalaista johtajuutta, voidaksemme pelastaa ja vahvistaa tehokasta monenvälistä yhteistyötä, jonka ytimessä on YK”, totesi presidentti Niinistö puheessaan.
”Riippumatta siitä, mistä maailman kolkasta katsomme globaalia tilannetta, näemme kasvavia haasteita. Jotta saamme purettua vastassamme olevan kriisien vyyhdin, meidän on yhdistettävä voimamme.”
Presidentti käsitteli puheessaan myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. ”Venäjä pitää pilkkanaan YK:n peruskirjaa, jonka mukaan jäsenvaltioiden on pidättäydyttävä väkivallan käyttämisestä minkään valtion alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan”, presidentti sanoi.
Lisäksi presidentti nosti esille nuorten osallistamisen ja päätöksentekoon mukaan ottamisen. ”Olen toiveikas, että nuoremmissa sukupolvissa on jälleen kasvamassa johtajia, joilla on kyky saattaa ihmisiä yhteen. Johtajia, jotka saavat meidät keskittymään siihen, mikä meitä yhdistää”, presidentti Niinistö sanoi puheensa lopuksi.
Keskiviikkona 26. huhtikuuta presidentti tapasi myös paikallisia ulkopolitiikan asiantuntijoita.
Presidentti Niinistö on aiemmin vieraillut Etelä-Afrikassa vuonna 2013 presidentti Nelson Mandelan muistotilaisuuden johdosta.
Torstaina valtiovierailu Namibiaan
Torstaina 27. huhtikuuta presidentti Niinistö jatkaa valtiovierailulle Namibiaan ja tapaa Namibian presidentti Hage G. Geingobin.
Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Namibiaan teki presidentti Halonen vuonna 2011.