Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun Namibiaan 27.–28. huhtikuuta 2023.
Namibian presidentti Hage G. Geingob vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiovierailulle seremonioin Windhoekissa torstaina 27. huhtikuuta. Tapaamisessa presidentit keskustelivat Suomen ja Namibian kahdenvälisistä suhteista ja maailmanpoliittisesta tilanteesta.
Presidentti Niinistö kertoi keskusteluissa, että Afrikan maista Suomen suhteet Namibiaan ovat pisimmät. ”Olimme itsenäisyysliikkeen varhainen ja vahva tukija ja ensimmäinen maa, joka solmi diplomaattisuhteet Namibian kanssa. Kuten sanoitte, presidentti Ahtisaarella oli tärkeä rooli tässä itsenäisyysprosessissa. Minulla on ilo kertoa hänen ja rouva Eeva Ahtisaaren lämpimät tervehdykset teille ja Namibian kansalle”, presidentti sanoi.
”Keskustelimme globaalista tilanteesta, mikä ei ole tällä hetkellä lainkaan tyydyttävää. Mielestäni olemme samaa mieltä siitä, että – keskustelua, diplomatiaa – näitä sanoja tarvitsemme nyt ja lisää yhteisymmärrystä.”, presidentti Niinistö totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa keskustelujen jälkeen.
Valtakiven sirpaleiden palautus
Ennen lehdistötilaisuutta molemmat presidentit olivat läsnä seremoniassa, jossa palautettiin kaksi Ondongan kuningaskunnan rituaalisen valtakiven sirpaletta, jotka oli lohkottu valtakivestä 1886 vastoin kuningaskunnan lakia. Palautusta koskeva sopimus allekirjoitettiin Suomen ja Namibian kansallismuseoiden välillä. Tilaisuudessa oli läsnä myös Ondongan kuningas Fillemon Shuumbwa Nangolo.
Torstai-iltana Namibian presidentti Hage G. Geingobin isännöi juhlapäivällistä, jossa presidentti Niinistö piti puheen.
Presidentti Niinistön seurueeseen kuului yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia elinkeinoelämän eri toimialoilta.
Namibian-valtiovierailun viimeinen päivä
Namibian-valtiovierailun toisena päivänä perjantaina 28. huhtikuuta presidentti Niinistö tapasi Namibian pääministeri Saara Kuugongelwa-Amadhilan ja parlamentin puhemies Peter Hitjitevi Katjavivin. Keskustelunaiheina olivat kahdenväliset suhteet, taloudellisen yhteistyön syventäminen ja globaali turvallisuustilanne.
Iltapäivällä presidentti Niinistö keskusteli namibialaisten yliopisto-opiskelijoiden kanssa Suomen ja Namibian välisestä korkeakouluyhteistyöstä, nuorten kokemuksista Suomessa ja mahdollisuuksista kehittää suomalaisten ja namibialaisten välisiä yhteyksiä.
Presidentti osallistui myös Windhoekissa järjestettyyn yritysseminaariin, jossa hän piti avauspuheenvuoron.
Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Namibiaan teki presidentti Tarja Halonen vuonna 2011.
- Kansallismuseo: Suomen kansallismuseo palautti Namibiaan valtakiven fragmentit
- Presidentti Niinistö valtiovierailulla Etelä-Afrikassa: ”Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, ja Afrikan rooli kasvaa nopeasti”