Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui viralliselle vierailulle Ukrainaan 12.-13. syyskuuta 2019. Kaksipäiväinen vierailu alkoi tapaamisella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Keskusteluissa esillä olivat muun muassa Suomen ja Ukrainan kahdenväliset suhteet ja Itä-Ukrainan tilanne.
Presidentti Zelenskyi otti presidentti Niinistön vastaan Mariinski-palatsin pihalla järjestetyissä seremonioissa. Kansallislaulujen ja kunniakomppanian tervehdysten jälkeen presidentit kävivät viralliset keskustelut palatsissa.
Hyviä palveluksia
Lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kertoi keskustelleensa presidentti Zelenskyin kanssa pitkään Itä-Ukrainan tilanteesta ja kehui hänen aktiivista työtään rauhan saavuttamiseksi.
”Otin esille sen, että Suomi on aina vahvasti tukenut Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia. Minulla on ollut mahdollisuus keskustella Ukrainan tilanteesta useasti muun muassa presidentti Macronin ja presidentti Putinin, ja nyt sinun kanssasi. Haluan onnitella sinua siitä, että olet työssäsi niin vahvasti tähdännyt rauhaan maassasi. Mikään ei ole arvokkaampaa.”
Lehdistön kysymykseen siitä, mitä Suomi EU-puheenjohtajamaana voisi tehdä edistääkseen rauhanprosessia Itä-Ukrainassa, presidentti Niinistö vastasi Suomen olevan aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksiaan. ”En muista tavanneeni ulkomaalaisia kollegojani ilman, että olisin ottanut Ukrainan tilanteen heidän kanssaan esille. Asia on ollut pitkään asialistallamme ja on siellä jatkossakin. Tarjoamme hyviä palveluksia – isompia ja pienempiä – jos ne ovat avuksi päämäärän eli rauhan saavuttamiseksi.”
Koulutusta ja energiaa
Presidentit nostivat yhteisessä lehdistötilaisuudessaan esille lisäksi keskustelunsa yhteistyömahdollisuuksista koulutus- ja energia-alalla. Presidentti Niinistö totesi Suomella olevan paljon kokemusta etenkin metsänhoidosta ja kestävästä metsätaloudesta, jota se jakaa mielellään. Lisäksi presidentti Niinistö antoi tunnustusta presidentti Zelenskyille hänen aloittamassaan hallinnon uudistusprosessissa. ”Uudistusten läpivieminen on aina haasteellista, ja toivotammekin teille kaikkea hyvää haastavassa työssänne.”
Ennen lehdistötilaisuutta allekirjoitettiin yhteistyösopimus Kansallisarkiston ja Ukrainan valtiollisen arkistolaitoksen välillä sekä maiden välinen sopimus turvallisuusluokitellun tiedon suojaamisesta.
Vierailun ensimmäisenä päivänä presidentti Niinistö myös esitti presidentti Zelenskyille kutsun vierailla Suomessa.
Maailman onnellisin maa
Vierailun toisena päivänä presidentti osallistui Yalta European Strategy -konferenssiin, jossa hän oli yksi pääpuhujista presidentti Zelenskyin ja Viron presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa. Konferenssin teemana tänä vuonna oli onnellisuus. Presidentti Niinistö aloittikin puheensa toteamalla, että Suomea pidetään maailman onnellisimpana maana: ”Emme ehkä aina näytä siltä. Mutta meillä on tästä todisteena World Economic Forumin maailman onnellisuusraportti.”
Presidentti Niinistön mukaan edellytykset onnellisuuteen tulevat muun muassa asianmukaisista rakenteista. ” Ei ole sattuma, että näillä asioilla on yhteys: oikeusvaltio, koulutus, vähäinen korruptio, vakaus – niin, ja onnellisuus.”
Myös Suomen yhteiskunnassa korostuvilla luottamuksella ja osallisuudella on merkittävät roolit. ”Yhteiskunta, jossa ihmiset luottavat toisiinsa; yhteiskunta, jossa ihmiset eroistaan huolimatta kokevat aidosti olevansa osallisia, on myös yhteiskunta, joka pystyy paremmin kestämään ulkoisia uhkia. Tämä on kokonaisturvallisuuden mallimme ydin”, presidentti Niinistö totesi konferenssiyleisölle.
Tapaamiset pääministerin ja parlamentin puhemiehen kanssa
Konferenssin jälkeen presidentti tapasi Ukrainan uuden pääministerin Oleksi Hontšarukin sekä parlamentin puhemies Dmytro Razumkovin. Lisäksi hän laski seppeleen Tuntemattoman sotilaan muistomerkille sekä osallistui seremonioihin Holodomorin ja Taivaallisen sadan muistomerkeillä.
Presidentit Niinistö ja Zelenskyi tapasivat vierailulla ensimmäistä kertaa. Ukrainan edellinen presidentti Petro Poroshenko teki virallisen vierailun Suomeen tammikuussa 2017. Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Ukrainassa vuonna 2014. Presidentin seurueeseen kuului myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.