Presidentti Niinistö Washingtonissa: Suomi ottaa askeleen Nato-jäseneksi vahvistaakseen sekä omaa että laajempaa transatlanttista turvallisuutta

Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapasi presidentti Joseph R. Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa torstaina 19. toukokuuta 2022 Valkoisessa talossa.

Tapaamisen päätteeksi presidentit ja pääministeri antoivat lausuntonsa hallinnon ja kongressin edustajille sekä medialle.

Omassa lausunnossaan presidentti Niinistö toivoi Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksille nopeaa ratifiointia: ”Nyt kun me olemme ottaneet tämän ensimmäisen ratkaisevan askeleen, on Naton liittolaisten vuoro tehdä osuutensa. Toivomme kaikkien liittolaisten vahvaa tukea ja jäsenyytemme pikaista ratifiointia sen jälkeen, kun se on hyväksytty. Uskon, että tässä Yhdysvallat voi antaa ratkaisevan tärkeän esimerkin muille.”

Presidentti muistutti myös, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole kohdistettu ketään vastaan. ”Suomi ottaa askeleen Nato-jäseneksi vahvistaakseen sekä omaa turvallisuuttaan että laajempaa transatlanttista turvallisuutta. Se ei ole keneltäkään pois.”

Myöhemmin mediatapaamisessaan presidentti Niinistö kuvasi keskusteluja presidentti Bidenin ja tämän hallinnon kanssa valtavan vakuuttavaksi tuen antamiseksi Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan.

Mediatapaamisessa presidentti Niinistöltä kysyttiin myös Turkin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä kohtaan esittämistä vaatimuksista. Presidentti Niinistö kertoi, että keskusteluja Turkin kanssa on jo käyty ja niitä jatketaan. ”Meillä on syytä käydä ihan asiallisesti läpi se, mitä Turkki on esittänyt ja esittää sitten tuon läpikäynnin jälkeen selvät vastauksemme.”

Valkoisen talon keskustelujen lisäksi presidentti Niinistön ohjelmassa oli myös muita tapaamisia eri poliittisten toimijoiden kanssa. Yhdysvaltain kongressitalossa presidentti Niinistö ja pääministeri Andersson tapasivat muun muassa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin, senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumerin, senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnellin, edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthyn ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja Steny Hoyerin sekä muita senaatin ja kongressin edustajia.

Myös näissä tapaamisissa viesti oli myönteinen. ”Kaikki paikalla olleet kertoivat laajasta kannatuksesta, ja että Suomi ja Ruotsi tuovat mukanaan paitsi runsasta puolustuskykyä, vahvistavat siis Natoa konkreettisesti, mutta myös vähän muutoinkin demokratian mallillaan ja ajattelullaan. Sitä pidettiin varsin arvokkaana myös”, presidentti Niinistö sanoi.

Tiiviin vierailun päätteeksi presidentillä oli vielä erillinen tapaaminen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burnsin kanssa.

Tallenne

Mediatapaaminen 19.5.2022