Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Etelä-Koreassa Soulissa kansainväliseen ydinturvahuippukokoukseen 26.-27. maaliskuuta 2012. Huippukokous päättyi julkilausumaan, jossa osanottajat sitoutuivat vahvistamaan kansallisia toimia ja kansainvälistä yhteistyötä ydinturvallisuuden parantamiseksi, ydinterrorismin estämiseksi sekä ydinmateriaalien suojaamiseksi.
Presidentti Niinistö käytti kokouksessa puheenvuoron, jossa hän painotti kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n roolia. Hänen mukaansa IAEA:n vertaisarviointi on erittäin hyödyllinen työväline avoimuuden ja kansallisen ydinturvallisuuden kehittämisessä. Lisäksi presidentti Niinistö kertoi Suomessa kehitetystä kannettavasta säteilyn havainnointi- ja analysointijärjestelmästä.
Soulin ydinturvahuippukokoukseen osallistui noin 50 maan edustajat sekä kansainvälisiä järjestöjä. Kokous oli jatkoa Washingtonissa kaksi vuotta sitten pidetylle huippukokoukselle, joka järjestettiin Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman aloitteesta. Seuraava kokous pidetään kahden vuoden kuluttua Hollannissa.
Suhteet avattu
Kokouksen ensimmäisenä päivänä ennen työillallisen alkua presidentti Niinistö tapasi mm. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman. Presidentit keskustelivat Suomen ja Euroopan taloudellisesta tilanteesta.
”Presidentti Obama vaikutti olevan hyvin perillä Suomen tilanteesta ja peilasi sitä myös muuhun Eurooppaan”, presidentti Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen.
Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev keskustelevat. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö keskusteli myös mm. Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin, Kiinan presidentin Hu Jintaon, Intian pääministerin Manmohan Singhin, Jordanian kuninkaan Abdullah II:n sekä Uuden-Seelannin pääministerin John Keyn kanssa.
Lisäksi presidentti Niinistön ohjelmassa oli kahdenväliset tapaamiset mm. YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin, Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin sekä Italian pääministerin Mario Montin kanssa.
Suomen ja Etelä-Korean valtit
Ennen huippukokouksen alkua maanantaina 26. maaliskuuta presidentti Niinistö osallistui Soulissa Suomen ja Korean taloussuhteita käsittelevään seminaariin, jossa oli paikalla elinkeinoelämän edustajia ja yritysjohtajia molemmista maista.
Presidentti Niinistön mukaan Suomi ei voi kilpailla määrällä vaan ainoastaan laadulla. ”Tarvitsemme korkeatasoista osaamista – ja osaamista saadaan investoimalla koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä innovointiin. Etelä-Korean valtit ovat pitkälti samat. Esimerkiksi OECD:n PISA-tutkimukset osoittavat, että molemmissa maissa koulutus on hyvin laadukasta”, presidentti Niinistö sanoi seminaarissa pitämässään puheessaan.
”Yksi Suomen vahvuuksista on julkisen ja yksityisen sektorin saumaton yhteistyö. Yritysten ja yliopistojen tiivis yhteistyö on ollut ratkaisevan tärkeää huipputeknologisten ratkaisujen kehittämiselle. ”
Presidentti Niinistö tutustui Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla sijaitsevaan neuvotteluhuoneeseen. Pohjois-Korean sotilaat tarkkailevat ikkunan takana. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö rohkaisi myös tarkastelemaan Suomea lähemmin investointikohteena. ”Monet aasialaiset yritykset ovat jo löytäneet Suomen. Tämä koskee erityisesti Etelä-Korean merenkulkualaa, joka on ensiluokkainen esimerkki investoinnista Suomeen.”
”Toinen ala, johon katson liittyvän suuria mahdollisuuksia ja johon maillamme on nähdäkseni yhteisiä intressejä, on vihreä teknologia. Maailmanlaajuisten haasteiden valossa talouskasvun on perustuttava tulevaisuudessa energiatehokkaaseen ja ekologisesti kestävään tuotantoon. ”
Ennen virallisen kokousohjelman alkua presidentti Niinistö kävi tutustumassa Etelä- ja Pohjois-Korean väliseen rajalinjaan Panmunjomissa, jossa on käyty maiden välisiä neuvotteluja. Korean sodan jälkeen vuonna 1953 perustettu rajavyöhyke on maailman tarkimmin vartioitu.
Soulin huippukokous oli presidentti Niinistön ensimmäinen ulkomaanmatka tasavallan presidenttinä. Presidentti Niinistö palaa Suomeen keskiviikkona 28. maaliskuuta.
- 26.3.2012 Presidentti Niinistö tapasi YK:n pääsihteerin
- 26.3.2012 Puhe Suomen ja Korean välisessä talousseminaarissa