Presidentti Niinistö puhui YK:n siirtolaiskokouksessa maanantaina 19. syyskuuta 2016. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui 19. syyskuuta New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä pidettyyn korkean tason kokoukseen, jossa käsiteltiin pakolaisten ja siirtolaisten laajamittaisia muuttovirtoja. Puheenvuorossaan presidentti Niinistö korosti kolmea asiaa: pakolaisnaisten ja -lasten oikeuksien toteutumista, tarvetta pureutua pakolaisuuden taustalla oleviin syihin sekä sen muistamista, ettei siirtolaisuus ole pelkkä taakka, vaan myös resurssi, jota ei ole varaa hukata.
Tasa-arvon edistäminen on ollut Suomelle jo pitkään prioriteetti: ”Naiset ja lapset joutuvat kärsimään suhteettomasti joutuessaan laajan ja hallitsemattoman muuttoliikkeen jalkoihin. Liian moni heistä joutuu väkivallan ja rikosten, kuten ihmiskaupan, uhreiksi. Näiden haavoittuvien ryhmien oikeuksia on kunnioitettava kaikissa tilanteissa”, presidentti korosti. Samassa yhteydessä presidentti muistutti, että Suomi edistää myös vammaisten mukaanottamista kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen toimintaan ”ketään ei jätetä” -hengessä.
Nyt käynnissä olevan siirtolaisuuden presidentti Niinistö arvioi olevan vasta alkua. Siksi pelkästä siirtolaisvirtojen hallinnasta olisi siirryttävä niiden syiden selvittämiseen. ”Meidän on lisättävä toimia, joilla estetään ja ratkaistaan konflikteja, ehkäistään pakkomuuttoa sekä helpotetaan pakolaisten vapaaehtoista ja turvallista paluuta kotialueelleen. Ihmisillä on oltava kotimaassaan mahdollisuus kestävään rauhaan, talouskasvuun ja myönteisiin tulevaisuudennäkymiin”, presidentti sanoi ja totesi ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon edistämisen olevan keskeisiä keinoja tavoitteen saavuttamiseksi.
Presidentti päätti puheensa muistuttamalla, ettei siirtolaisuutta saa nähdä vain ongelmana. Siirtolaisuus on aina ollut kehityksen keskeisiä ajureita ja se voi toimia talouskasvun moottorina ja vähentää köyhyyttä: ”Hallittu, turvallinen, säännöllinen ja vastuullinen muuttoliike on resurssi, joka on saatava käyttöön”, presidentti Niinistö sanoi ja kutsui kaikkia jäsenmaita toimeenpanemaan YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteet.
YK:n pääsihteerin isännöimän kokouksen tavoitteena oli saada maat muodostamaan humaanimpi ja koordinoidumpi lähestymistapa pakolaisten ja siirtolaisten laajamittaisiin muuttovirtoihin. Maanantain kokous oli ensimmäinen YK:n yleiskokouksen yhteydessä aiheesta järjestetty korkean tason kokous.
Suomen kansallinen puheenvuoro YK:ssa keskiviikkona
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu New Yorkissa 18.–21. syyskuuta Yhdistyneiden kansakuntien 71. yleiskokoukseen. Presidentti Niinistö käyttää yleiskokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron keskiviikkona 21.9.
Tiistaina 20.9 presidentti osallistuu Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman isännöimään globaalia pakolaiskriisiä käsittelevään huippukokoukseen.
Tiistai-iltana 20.9 presidentti isännöi ja pitää puheenvuoron YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-kampanjan tapahtumassa modernin taiteen museossa MoMassa. Presidentti Niinistö kuuluu kampanjan vaikuttajaryhmään, joka koostuu valtioiden ja hallitusten päämiehistä sekä yritysten ja yliopistojen johtajista.
Presidentin ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia. Presidentti toimii YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskuntaan kuuluvat myös ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Presidentti Niinistö ja Suomen valtuuskuntaan kuuluvat ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen kokoussalissa. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia