Tasavallan presidentti osallistui Yhdistyneiden kansakuntien 73. yleiskokouksen avajaisviikolle 23.–28. syyskuuta 2018 New Yorkissa Yhdysvalloissa. Presidentti Niinistö vieraili matkan aikana myös Washingtonissa.
Maanantaina 24. syyskuuta presidentti Niinistö osallistui Nelson Mandelan kunniaksi järjestettävään Nelson Mandela Peace Summit -juhlaistuntoon sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimälle vastaanotolle.
Suomen kansallinen puheenvuoro
Tiistaina 25. syyskuuta presidentti Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksen avajaisissa.
”Emme voi enää pitää sääntöpohjaista järjestystä itsestäänselvyytenä. Sen aktiivinen puolustaminen ja kehittäminen ovat meidän kaikkien vastuulla”, presidentti Niinistö sanoi puheessaan. ”Suomelle YK on monenvälisen järjestelmän ydin. Siksi monenvälisyyden puolustamisen on myös noustava täältä.”
Presidentti Niinistö sanoi, että YK:n kolme peruspilaria – rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys – ovat edelleen ajankohtaisia. Hän muistutti, että kestävyyden, ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeen kaltaiset asiat ovat myös oleellisia rauhan ja turvallisuuden kysymyksiä.
”Naisten, lasten ja nuorten tarpeet jätetään edelleen liian usein sivuun rauhanneuvotteluissa. Suomi edistää naisten tehokasta osallistumista rauhanprosesseihin Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkoston kautta”, presidentti sanoi. Lue koko puhe täältä.
Tiistai-iltana presidentti Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa. Presidentti ja pääsihteeri keskustelivat ilmastonmuutoksesta, arktisesta alueesta ja kestävästä kehityksestä.
Keskiviikkona HeForShe-tapahtuma
Keskiviikkona 26. syyskuuta presidentti Niinistö osallistui YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe IMPACT Summit -tapahtumaan. Presidentti Niinistö piti tapahtumassa avauspuheenvuoron muiden HeForShe-vaikuttajaryhmään kuuluvien valtioiden ja hallitusten päämiesten puolesta.
Avauspuheenvuorossaan presidentti Niinistö korosti, kuinka tasa-arvon edistäminen ei pelkästään paranna naisten ja lasten oloja, vaan edistää myös kokonaisvaltaisesti vakautta, turvallisuutta ja rauhaa.
”Sukupuolten välisen tasa-arvon parantaminen on ollut määrätietoinen tavoitteemme koko Suomen itsenäisyyden ajan, ja se on ollut ratkaisevan tärkeää menestyksemme kannalta.”
Presidentti Niinistö kertoi muun muassa valtion päämiehistä, yritysten ja yliopistojen johtajista sekä YK:n hyväntahdon lähettiläistä koostuvalle yleisölle, että YK:n Naiset rauha ja turvallisuus -päätöslauselma on ollut yksi Suomen ulkopolitiikan painopisteitä jo yli vuosikymmenen ajan. ”HeForShe IMPACT Championina voin ylpeänä todeta, että Suomi on yksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin vahvimpia tukijoita.” Lue koko puhe täältä.
Presidentti Niinistö osallistui keskiviikkona lisäksi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimään ilmastonmuutoksen torjuntaa käsittelevään One Planet Summit -kokoukseen.
Washingtonissa puhe ajatushautomossa
Torstaina 27. syyskuuta presidentti Niinistö piti puheen ajatushautomo Brookings-instituutissa Washingtonissa otsikolla ”Vahvempi Eurooppa: yhteinen intressimme”. Tilaisuus kuului Brookings-instituutin arvostettuun Alan and Jane Batkin International Leaders Forum -sarjaan.
Puheessaan presidentti korosti yhteistyön ja vahvemman Euroopan merkitystä: ”Yhteenkuuluvuudentunne lisää turvallisuuttamme sekä kykyämme kohdata ja sietää ongelmia. Ilman eurooppalaista henkeä olemme myös paljon alttiimpia ulkoisille uhkatekijöille.”
Presidentti Niinistön mukaan yhteenkuuluvuuden tunne ja suurempi vastuu omasta turvallisuudesta on tärkeää, ei paitsi Euroopalle itselleen, mutta myös Yhdysvalloille ja transatlanttiselle yhteistyölle. ”Olen nostanut vahvempaa eurooppalaista puolustusta esille jo yli vuosikymmenen ajan. Ilokseni huomaan, että jotain on vihdoin tapahtumassa,” presidentti sanoi. ”Vahvempi Eurooppa tarkoittaa vahvempaa Natoa. Ja vahvempi Eurooppa on hyödyllisempi kumppani Yhdysvalloille.” Lue koko puhe täältä.
Presidentti Niinistön ohjelmassa oli lisäksi useita kahdenvälisiä tapaamisia sekä New Yorkissa että Washingtonissa.
Presidentti toimi YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskuntaan kuuluivat myös ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.