Presidentti Niinistö YK:ssa: Pohjois-Korean ydinaseohjelma uhka globaalille rauhalle

Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n 72. yleiskokouksessa. Kuva: UN Photo/Cia Pak

Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n 72. yleiskokouksessa. Kuva: UN Photo/Cia Pak

”Pohjois-Korean ydinaseohjelma on uhka globaalille rauhalle, ja ohjelma tulee saada loppumaan”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi YK:n 72. yleiskokouksessa  pitämässään Suomen kansallisessa puheenvuorossa 20. syyskuuta.

 ”Kansainvälinen yhteisö ei voi suvaita tällaista käyttäytymistä. Euroopan unionin jäsenmaana Suomi antaa täyden tukensa pakotteille ja vetoaa, jotta muut toimivat samoin. Ratkaisua voidaan etsiä ainoastaan neuvotteluilla, joihin Pohjois-Korean hallituksen on osallistuttava ehdoitta.”

Presidentti Niinistön mukaan konkreettiset toimet uhkan poistamiseksi on aloitettava nopeasti. Suomen kanta ydinaseriisuntaan on tuloskeskeinen ja käytännönläheinen. ”On äärimmäisen tärkeää, että maat, joilla on hallussaan ydinaseita, ovat mukana neuvotteluissa. Vetoan, että kaikki ydinasevaltiot ja maat joilla on hallussaan näitä aseita, ryhtyvät pikimmiten konkreettisiin toimiin ydinaseiden riisumiseksi.” Presidentti oli toiveikas, että Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset strategista vakautta koskevat neuvottelut auttavat käynnistämään asevalvontaneuvottelut uudelleen.

Rauhanprosesseissa kuultava naisia, lapsia ja nuoria

Presidentti Niinistö piti tervetulleina uuden YK:n pääsihteerin António Guterresin uudistusotteita ja painotusta konfliktien ennaltaehkäisyyn. ”Suomi kannattaa jatkossakin rauhanvälitystä konfliktien ratkaisussa. Onnistuessaan rauhanvälitys estää konflikteja ja vähentää inhimillistä kärsimystä.”

Naiset, lapset ja nuoret maksavat usein kovimman hinnan konflikteista. Presidentti painotti, että heitä on kuultava rauhanprosesseissa ja tilanteen selvittämisessä. ”Suomi on ollut mukana perustamassa Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkostoa. Sen päämääränä on kestävän rauhan aikaansaaminen osallistamalla naisia merkityksellisellä tavalla kaikissa rauhanprosessin vaiheissa.”

Pandemiat vakava riski

Ydinaseiden lisäksi presidentti nosti muista globaaleista uhkista esille terrorismin ja pandemiat. Presidentti sanoi odottavansa mielenkiinnolla YK:n uuden terrorismin torjunnan yksikön toimia.
 
Pandemiat ovat presidentti Niinistön mukaan terveysturvalle vakava riski, sillä kansalliset rajat eivät niitä pysäytä. ”Tarvitsemme parempaa ennaltaehkäisyä ja kansallista valmiutta. Tarvitsemme maailmanlaajuista, useiden kumppanien välistä yhteistyötä”, presidentti sanoi. ”Suomi ja Australia johtavat myös yhdessä allianssia, joka tukee terveysturvallisuuden valmiuksien kehittämistä. Meidän on toimittava ennen kuin seuraava pandemia iskee.”
 
Sukupuolten välistä tasa-arvo on Suomen ulkopolitiikan tärkeimpiä painopisteitä, presidentti sanoi. ”HeForShe-kampanjan maailmanlaajuisena Impact Champion -lähettiläänä pidän aihetta henkilökohtaisesti läheisenä ja tärkeänä. Kestävän kehityksen saavuttamiseksi on elintärkeää, että kaikilla maailman kansalaisilla on mahdollisuus käyttää seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Samaten olisi jokaiselle taattava seksuaalioikeudet ja pääsy kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen pariin.”

Presidentti korosti myös, ettei YK:n rauhanturvaajien eikä muiden YK:n henkilökunnan jäsenten tule missään muodossa sortua väärinkäytöksiin. ”Eritoten seksuaaliselle riistolle ja hyväksikäytölle on oltava nollatoleranssi.”

Puututaan globaaleihin haasteisiin ”Yhdessä”

”Ilmastonmuutos sitoo pohjoisen ja etelän toisiinsa”, presidentti Niinistö sanoi. Hän korosti Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoa, jonka tavoitteena on lämpötilan nousun rajoittaminen alle kahteen asteeseen.

Aika on vähissä ja arktinen alue on keskeinen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. ”[Arktinen alue] lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma. Jos menetämme arktisen alueen, menetämme koko maailman.”

Presidentin mukaan mustan hiilen ja metaanin päästöjen rajoittaminen arktisella alueella olisi win-win-tilanne koko ihmiskunnalle – tarvitsemme vain tahtoa: ”Mustan hiilen lähteet ovat hyvin tiedossa ja teknologiset ratkaisut ovat jo olemassa.”

”Juhlavuotemme teema on ’Yhdessä'”, presidentti Niinistö sanoi puheen lopussa. ”Uskon vakaasti, että meidän on maailman yhteisönä puututtava globaaleihin haasteisiin ja uhkiin yhteisesti, eikä toimittava vain yksin. Rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet ja kehitys kuuluvat meille kaikille. Vain yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman paikan.