Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta 2022. Vierailulla painottuivat ajankohtainen turvallisuuspoliittinen tilanne ja Suomen ja Ruotsin Nato-ratkaisut. Esillä olivat myös puolustusyhteistyö ja vihreä siirtymä. Presidentti Niinistö teki matkan aikana etäyhteydellä valtioneuvoston esityksestä päätöksen, että Suomi ilmoittaa kiinnostuksensa liittyä Naton jäseneksi.
Vierailu alkoi tiistaiaamuna, jolloin kuningasperhe otti presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata tilaisuutta Kuninkaanlinnan edustalla.
Vastaanottoseremonioiden jälkeen presidentti Niinistö vieraili Ruotsin valtiopäivillä, jossa hän tapasi valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin. Keskusteluun turvallisuuspoliittisesta tilanteesta osallistui myös muun muassa Ruotsin ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien jäseniä.
Keskustelujen jälkeen presidentti Niinistö piti puheen valtiopäivien edustajille otsikolla ”Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola”. Puheessaan presidentti Niinistö totesi Pohjoismaiden olevan yhdessä vahvoja monella alueella ja muodostavan pian myös Natossa vahvan viisikon. ”Pohjoismaisen mallin tukipilariksi muodostuu demokratian ja hyvinvoinnin ohella yhä selvemmin myös turvallisuus”, presidentti Niinistö sanoi.
Viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa presidentti Niinistö kävi tiistaina iltapäivällä. Keskustelun aiheena olivat Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset ja jäsenyysprosessi. Ruotsin hallitus kertoi edellisenä päivänä hakevansa jäsenyyttä. Juuri ennen presidentin ja pääministerin yhteisen lehdistötilaisuuden alkua Suomen eduskunta hyväksyi Nato-hakemuksen jättämisen äänin 188–8. Presidentti Niinistö ja pääministeri Andersson keskustelivat myös Venäjästä ja Turkista. Lisäksi esillä oli Niinistön ja Anderssonin yhteinen tapaaminen Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin kanssa 19. toukokuuta.
Lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi, että kevät Suomessa on ollut demokratian riemuvoitto, joka on kulkenut läpi tavallisen kansan, eduskuntapuolueiden, aina poliittiseen johtoon saakka. ”Näen tämän erittäin tärkeänä, sillä kyseessä on historiallisen suuri päätös.”
Pääministeri Anderssonin tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö osallistui etäyhteydellä Suomen Tukholman suurlähetystöstä tasavallan presidentin esittelyyn. Esittelyssä presidentti teki valtioneuvoston esityksestä päätöksen, että Suomi ilmoittaa Pohjois-Atlantin liitolle kiinnostuksensa käydä keskustelut Natoon liittymisestä.
Päivän ohjelmassa oli tiistaina lisäksi kuningasparin isännöimä juhlaillallinen Kuninkaanlinnassa.
Keskiviikkoaamuna presidentti Niinistö ja kuningas osallistuivat talouden vihreään siirtymään keskittyvään keskustelutilaisuuteen Suomen Tukholman-instituutissa. Tilaisuuteen osallistuivat myös elinkeinoministeri Mika Lintilä, Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Karl-Petter Thorwaldsson sekä suomalaisen ja ruotsalaisen elinkeinoelämän edustajia.
Keskustelutilaisuuden jälkeen ohjelmassa oli vierailu Ruotsin merivoimien tukikohdassa Bergassa, jossa tutustuttiin rannikko-olosuhteisiin erikoistuneiden joukkojen toimintaan sekä järjestettiin Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä käsittelevän keskustelun lisäksi erillinen keskustelu turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntijoiden kanssa. Keskusteluihin osallistuivat myös prinssi Carl Philip, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Ruotsin puolustusministeriön valtiosihteeri Jan-Olof Lind. Vierailua tukikohdassa isännöi Ruotsin puolustusvoimien komentaja kenraali Micael Bydén.
Bergan-vierailun jälkeen presidenttipari ja kuningaspari osallistuivat Tukholman kaupungin isännöimälle lounaalle kaupungintalolla.
Valtiovierailu päättyi presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Suomen Ruotsin-suurlähettilään residenssissä ja jäähyväisseremonioihin Kuninkaanlinnassa.
Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukiolla oli erillisohjelmaa valtiovierailun molempina päivinä.
Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Ruotsissa marraskuussa 2021. Valtiovierailun Ruotsiin presidentti Niinistö puolisoineen teki toimikautensa alussa vuonna 2012. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa viimeksi vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.