Suomi 100: Presidentinlinnan avoimissa ovissa yli 11 000 kävijää

Ovet avautuivat Presidentinlinnassa keskiviikkona 10.5 klo 10. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Presidentinlinnaan neljänä päivänä 10.–13. toukokuuta 2017. Avoimet ovet järjestettiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tutustumiskierros lähti Mariankadun aulasta ja kulki Atriumin, Valtiosalin ja Peilisalin läpi Goottilaiseen saliin, jonka jälkeen yleisö sai tutustua presidentin työhuoneeseen ja Keltaiseen saliin. Tutustumiskierros päättyi Pohjoisesplanadin puoleiselle portille.

Saleissa oli myös esillä valokuvanäyttely, joka kertoi Suomen tasavallan presidenteistä työssään.

Avoimissa ovissa yli 11 000 kävijää

Mikä on presidentin lempiruoka? Missä tapahtuvat itsenäisyyspäivän kättelyt? Miten kristallikruunut puhdistetaan?

Neljän päivän aikana Presidentinlinnaan tutustui yhteensä 11 105 kävijää. Vierailla riitti kysymyksiä, joihin oppaina toiminut kanslian henkilökunta vastasi mieluusti.

Jaakko ja Minna Konttinen sekä lapset Emmi, 7, Ella, 8, ja Eemeli, 12, tulivat ensimmäisenä päivänä keskiviikkona katsomaan Presidentinlinnaa Oulusta. ”Historia ja Linnan kauneus teki vaikutuksen”, Minna Konttinen kertoi kierroksen jälkeen. Emmiin teki vaikutuksen Peilisali, jollaisen hän olisi voinut ottaa kotiinkin. Ellan mielestä presidentin työhuone oli hienoin, ja ikkunastakin näkyi muumilaiva (ruotsinlaiva). Eemeli oli kiinnostunut Presidentinlinnan taideteoksista.

”Makeinta oli, että lapset oli otettu huomioon. Tämä poikii varmasti entisestään kiinnostusta historiaan ja Suomi 100 -juhlavuoteen”, Jaakko Konttinen sanoi. Lapsille on tehty oma valokuvasuunnistus, jossa kierroksen aikana piti löytää esineitä ja kuvia Linnan saleista. Mistä Presidentinlinnassa löytyikään Pikku Myy?

Atriumin parvella puolisoiden muotokuvat

Ensimmäistä kertaa yleisöllä oli pääsy Atriumin parvelle, johon on sijoitettu presidenttien puolisoiden muotokuvat. Tellervo Salonen Vantaalta ja Raila Kykkänen Nurmijärveltä tutkivat yhdessä maalauksia. ”Tutustuimme toisiimme vasta täällä”, he kertoivat.

Valtiosalissa suosituimmat kuvauskohteet olivat Lex-patsas ja pöytä, josta näkee, millaiseksi pöytä katetaan valtiovierailun juhlapäivällisellä. Ja todettava se on, Valtiosali näyttää hieman pienemmältä, kuin itsenäisyyspäivänä televisiossa – mutta tunnelma on yhtä tiivis!

Avoimien ovien viimeisenä päivänä oli suruviesti presidentti Mauno Koiviston kuolemasta tavoittanut kävijät. Moni vietti hiljaisen hetken tasavallan presidentin  virallisessa työhuoneessa, jossa presidentti Koiviston muistoa kunnioitti valokuva, kynttilä ja kukat.

Edellisen kerran Presidentinlinnan avoimet ovet järjestettiin vuonna 2015.

Päivitys: Uutisesta on poistettu Mäntyniemen avoimia ovia koskeva maininta. Mäntyniemessä ei  ole tällä hetkellä mahdollista ottaa vastaan avoimien ovien suuria kävijämääriä.

Kuvia

Avoimien ovien kierros alkaa Mariankadun aulasta, jossa on esillä mm. Linnan esineistöä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Atriumissa ovat presidenttien rintakuvat ja Walter Runebergin marmoriveistos Psykhe sefyyrien kantamana (1872). Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Valtiosali on suurin sali, jossa järjestetään valtiovierailujen juhlapäivälliset sekä itsenäisyyspäivän vastaanoton kättelyt ja tanssi. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Valtiosaliin on katettu pöytä, josta näkee, miten valtiovierailun juhlapäivällinen katetaan. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Ensimmäistä kertaa yleisöllä on pääsy Atriumin parvelle, johon on sijoitettu presidenttien puolisoiden muotokuvat. Tellervo Salonen Vantaalta ja Raila Kykkänen Nurmijärveltä tutkivat yhdessä maalauksia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Presidentinlinnaan tutustui ensimmäisenä päivänä noin 2000 kävijää. Jonotus sujui kohtuullisen nopeasti, sillä Linnaan pääsi tutustumaan keskimäärin puolen tunnin jälkeen. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Keltaisessa salissa tasavallan presidentti ottaa vastaan mm. delegaatioita. Pöydällä oli kahvikattaus. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Jaakko ja Minna Konttinen sekä lapset Emmi, 7, Ella, 8, ja Eemeli, 12, olivat Oulusta. 'Historia ja Linnan kauneus teki vaikutuksen', he kertoivat. Etsintäpeli kiinnosti nuorimpia. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Presidentinlinnassa on esillä myös valokuvanäyttely presidenteistä työssään. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Avoimien ovien viimeisenä päivänä lauantaina oli suruviesti presidentti Mauno Koiviston kuolemasta tavoittanut kävijät. Moni vietti hiljaisen hetken tasavallan presidentin  työhuoneessa, jossa presidentti Koiviston muistoa kunnioitti valokuva, kynttilä ja kukat. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia