Uudenmaan maakuntamatka alkoi Porvoosta Borgå Gymnasiumin ja Linnankosken lukion oppilaiden kyselytunnilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Porvoossa ja Vantaalla torstaina 16. marraskuuta 2017. Uudenmaan maakuntamatka alkoi Porvoosta, jossa presidentti osallistui Borgå Gymnasiumin ja Linnankosken lukion oppilaiden kyselytunnille.
Suomeksi ja ruotsiksi käydyssä keskustelussa oppilaat kysyivät muun muassa ilmastonmuutoksesta, Nato-jäsenyydestä, pakolaiskriisistä, koulutuksesta sekä tulevista presidentinvaaleista.
Nuoret kiinnostuvat presidentin mukaan politiikasta, jos edetään asioiden kautta ja käsitellään nuoria kiinnostavia aiheita. ”Esimerkiksi ilmastonmuutos, ihan varmasti. Kun tajuaa, että hetkinen, ilmastonmuutoksen torjumiseen voi vaikuttaa poliittisen järjestelmän kautta, niin se johdattelee demokratian välineitten käyttöön.”
Presidentiltä kysyttiin myös hyviä neuvoja tulevaisuutta varten. ”Pitää luottaa tulevaisuuteen ja pitää luottaa itseensä siinä tulevaisuudessa”, presidentti vastasi. Kannattaa myös karsia paineita siitä, että ”pitää olla sitä tai tätä”. Kaikkia maailman murheita ei pidä ottaa niskaansa.
Entä mikä on presidentin tärkein virkatehtävä? ”Se, että ottaa tämän homman omakseen.”
Kyselytunnin jälkeen presidentti Niinistö tutustui Borgå Gymnasiumin kirjastoon. Vuonna 1728 perustettu kirjasto on Suomen vanhin. Kirjastoa esitellyt lehtori Stefan Hagman kertoi, että kokoelmaan ei enää tuoda, eikä siitä poisteta kirjoja.
Moni kirjaston kirja on Suomessa ainutlaatuinen. Kolme vanhinta kirjaa kokoelmassa on painettu ennen vuotta 1501: vanhin kirja on Venetsiassa 1482 painettu matematiikan kirja. Lehtori Hagman esitteli presidentille myös käsin kirjoitetun Ruotsin lakikirjan 1500-luvulta, jota on käytetty Olavinlinnassa.
Emme aina muista kuinka hyvin asiat ovat Suomessa
Lukiolaisten kyselytunnin jälkeen presidentti Niinistö tapasi kaupunkilaisia Porvoon torilla. Tervehdyksensä aluksi presidentti Niinistö sanoi, että Porvoon murhenäytelmä on koskettanut kaikkia suomalaisia ja otti osaa surmatun lapsen läheisten suureen suruun.
Presidentti Niinistö muistutti, että 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhliva Suomi on kaikkia hyvää mittaavien tutkimusten kärjessä. ”Emme aina muista kuinka hyvin asiat ovat täällä”, presidentti sanoi.
Presidentti totesikin, että voisi puhua pohjoismaisesta brändistä, sillä myös muut Pohjoismaat ovat tutkimusten kärjessä. ”Tätä brändiä voisivat Pohjoismaat yhdessä hyödyntää ja siksi meidän kannattaa tehdä muiden Pohjoismaiden kanssa yhteistyötä.”
Kansalaistapaamisen jälkeen presidentti Niinistö keskusteli kaupungin ja maakunnan johtajien kanssa ajankohtaisista asioista Porvoon kaupungintalolla.
Kyky uudistua on muuttuvassa maailmassa elinehto
Maakuntavierailu päättyi tiedekeskus Heurekaan Vantaalle, jossa presidentti Niinistö osallistui Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran 50-vuotisjuhlaan.
”Kyky uudistua on nopeasti muuttuvassa maailmassa elinehto niin ihmiselle kuin kansakunnalle. Globalisaatio, ilmastonmuutos ja teknologinen murros ovat viime vuosikymmenet muuttaneet arkeamme”, presidentti Niinistö sanoi tervehdyksessään.
Presidentti käsitteli myös keinoälyä, jonka kehitys on ollut nopeaa. Keinoälyyn liittyy myös monia epävarmuustekijöitä: ”Miten vastuut määritellään, miten uusien teknologioiden hyödyt ja lisäarvo jakaantuvat yhteiskunnassa ja miten keinoäly vaikuttaa esimerkiksi työmarkkinoihin ja vaikkapa meille kaikille tärkeään yksilönsuojaan?”
Suomella on teknistä osaamista ja mahdollisuudet menestyä keinoälyn kehittämisessä ovat hyvät, presidentti sanoi. ”Samalla on varmistuttava siitä, että keinoälyn kehitys lisää eikä rajoita tavallisten kansalaisten mahdollisuuksia elää hyvää elämää.”
Aika lailla hyvin onnistuttu
Presidentti Niinistö totesi, että yhteistyö ja uudistuminen ovat aina olleet Sitrassa suuressa arvossa: Sitra on löytänyt luontevan roolin yhteiskunnallisena sillanrakentajana tuodessaan yhteen julkisia ja yksityisiä toimijoita, tutkijoita ja kehittäjiä sekä hallintoa ja kolmannen sektorin väkeä. ”Pienen kansan on suurta kansaa helpompi toimia yhdessä samaan suuntaan. Kääntöpuolena on, että pienelle siiloutuminen eri suuntiin merkitsee suurempaa riskiä.”
”Kokonaan uudet sukupolvet arvioivat maamme tilaa silloin, kun Sitra täyttää 100 vuotta. Lähdetään nyt siitä, että he voivat sanoa samaa kuin me menneestä ajasta: Aika lailla hyvin onnistuttu, noin pieneltä porukalta.”
Presidentti Niinistö luovutti juhlassa myös Ratkaisu 100 -kilpailun palkinnon. Miljoonan euron palkinto jaettiin tekoälyn osaamisen tunnistamiseen valjastavalle Headaille sekä nuorten piilevien vahvuuksien tunnistamisen Positiivinen CV -tiimille.
Juhlan yhteydessä presidentti tapasi myös nuoria tulevaisuusleiriläisiä. Nuoret esittelivät tekemänsä videoteoksen tulevaisuuteen liittyvistä huolista ja toiveistaan. Nuoret olivat huolissaan muun muassa keskustelun polarisoitumisesta, fyysisen koskettamisen loppumisesta teknistyvässä maailmassa, ilmastonmuutoksesta ja työpaikoista.
- 16.11.2017 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran 50-vuotisjuhlassa
- Kuvia Flickrissä
Presidentiltä kysyttiin myös hyviä neuvoja tulevaisuutta varten. ’Pitää luottaa tulevaisuuteen ja pitää luottaa itseensä siinä tulevaisuudessa’, presidentti sanoi. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Borgå Gymnasiumin kirjastoa esitteli lehtori Stefan Hagman. Vuonna 1728 perustettu kirjasto on Suomen vanhin ja moni kirjaston kirja on Suomessa ainutlaatuinen. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Maakuntavierailu päättyi Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran 50-vuotisjuhlaan tiedekeskus Heurekaan Vantaalle. ’Kyky uudistua on nopeasti muuttuvassa maailmassa elinehto niin ihmiselle kuin kansakunnalle’, presidentti sanoi tervehdyksessään. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia