Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Minnesotan Economic Clubilla 22. syyskuuta 2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.
“Jokaiselle kansakunnalle itsenäisyys ja vapaus ovat perusta, jolle kaikki on rakennettu. Me suomalaiset emme ole poikkeus. Vaikka harvoin ylpeilemme saavutuksillamme, voidaan hyvällä syyllä sanoa, että itsenäisyytemme ensimmäiset sata vuotta ovat olleet menestys”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Minnesotan Economic Clubin tilaisuudessa perjantaina 22. syyskuuta 2017.
”Vapaus on reilua”
Presidentti korosti, että vapaa kauppa on ollut ratkaiseva tekijä Suomen tiellä vaurauteen. Presidentin mukaan on tärkeää, että vapaa kauppa jatkuu ja että kaikilla on mahdollisuus kilpailla avoimin ja tasapuolisin toimintaedellytyksin.
”Kannatamme vapaata kauppaa, mutta ei vain itsekkäistä syistä. Vapaa kauppa tuottaa kilpailua ja kilpailu taas kiihdyttää innovointia. Tämä hyödyttää sekä yrityksiä että kuluttajia”, presidentti Niinistö sanoi.
Sata vuotta itsenäisyyttä
Economic Clubit ovat eri puolilla Yhdysvaltoja toimivia sitoutumattomia järjestöjä, jotka tarjoavat keskustelufoorumin politiikan ja talouselämän vaikuttajille. Minnesotan tilaisuuteen osallistui yli 600 kuulijaa.
Presidentti pohti puheenvuorossaan Suomen itsenäisyyden alkuvuosia.
”Näistä varhaisista ajoista on kaksi tarinaa, joita en koskaan jätä kertomatta: Ensimmäinen niistä on se, että ensimmäisen maailmansodan jälkeen Suomi oli ainoa maa, joka maksoi Yhdysvalloille velkansa. Me suhtaudumme sitoumuksiimme vakavasti. Toinen tositarina on se, että toisen maailmansodan aikana Suomi oli ainoa Neuvostoliittoa vastaan taistellut Euroopan maa, jota ei miehitetty. Me arvostamme itsenäisyyttämme. Haluaisin lisätä, että siitä lähtien ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme tavoitteena on ollut varmistaa, että kolmatta maailmansotaa ei tule.”
Presidentti Niinistö myös totesi, että demokratia ja tasa-arvo olivat työkaluja, joilla kansakunta rakennettiin yhtenäiseksi. Avainsanoja olivat luottamus ja vastuu, josta syntyi ilmiö, jota presidentti Niinistö kutsuu osallistavaksi isänmaallisuudeksi.
“Neljän sukupolven aikana olemme onnistuneet tekemään köyhästä ja maatalousvaltaisesta maasta modernin ja elinvoimaisen demokratian. Ja maan, joka on päässyt kärkisijoille monissa kansainvälisissä luokituksissa. Yksi luokitus on minulle erityisen tärkeä: vuosien ajan Suomi on luokiteltu maailman vakaimmaksi maaksi. Nykyisessä maailmanmenossa sillä on suuri arvo”, presidentti Niinistö sanoi.
Valtapolitiikka puhutti
Presidentti Niinistö pohti myös Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita sekä Pohjois-Korean tilannetta.
”Minusta keskeinen kysymys on tämä: ihmiskuntana meillä on edessämme kasvava lista polttavia ongelmia, jotka voidaan ratkaista vain yhteistyöllä. Kilpavarustelu, ohjusohjelmat ja poliittinen uhkapeli eivät vie meitä oikeaan suuntaan. Maltillisuus ja yhteistyö vievät”, presidentti Niinistö painotti.
”Siksi Suomi kannattaa yhteisymmärrykseen perustuvia, kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja. Niin kutsutun mustan hiilen torjumisella arktisilla alueilla ja Itämeren alueen lentoturvallisuuden parantamisella haluamme osoittaa, että pienet askeleet oikeaan suuntaan ovat paljon parempia kuin suuret askeleet väärään suuntaan.”
Yhdysvallat tärkeä kumppani
Presidentti Niinistö nosti esille Suomen ja Yhdysvaltojen vahvan ja hyvän suhteen niin taloudellisesti kuin poliittisesti ja nauratti yleisöä esimerkillä, että hän on jo toistamiseen Yhdysvalloissa kuukauden sisään.
”Yhdysvallat on ollut ja tulee olemaan Suomelle erittäin tärkeä kumppani. Ja päinvastoin. Emme juhli täällä pelkästään Suomen itsenäisyyttä ja Suomen ja Yhdysvaltojen hyviä suhteita vaan myös vahvaa Suomi-Minnesota-ystävyyttä. Työskentelemme samojen arvojen ja hyveiden eteen paremman maailman puolesta”, presidentti Niinistö sanoi.
FinnFest USA -juhla Minnesotassa
Presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat perjantaina 22. syyskuuta myös amerikansuomalaisten FinnFest USA -juhlan päätapahtumaan, jossa juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea.
Aiemmin päivällä presidentti Niinistö osallistui Salon ja St Anthonyn sekä Kuopion ja Minneapolisin ystävyyskaupunkitapaamisiin. Kuopiosta tuli Minneapolisin ystävyyskaupunki vuonna 1973. St. Anthony on ollut Salon ystävyyskaupunki vuodesta 1985.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi Kuopion ystävyyskaupungin Minneapolisin edustajia. Mukana tapaamisessa oli myös Suomen kunniakonsuli Marianne Wargelin (vasemmalla). Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.