Ukrainan konflikti ja Euroopan turvallisuus -paneelissa: Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev (vas.), Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja keskustelun moderaattori, Woodrow Wilson -keskuksen johtaja Jane Harman. Kuva: MSC
Ukrainan kriisi ja sen vaikutukset Euroopan turvallisuuteen on pääaiheena Münchenin turvallisuuskonferenssissa, johon tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu 6.-8. helmikuuta. ”Ukrainan kriisi on ollut henkinen shokki kaikille. Rauha Euroopassa ei ollutkaan itsestäänselvyys”, presidentti Niinistö sanoi neljän presidentin paneelikeskustelussa.
Keskusteluun osallistuivat presidentti Niinistön lisäksi Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė sekä Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev.
Presidenteiltä kysyttiin arviota Venäjän tavoitteista Ukrainassa. ”En ole varma tietääkö sitä kukaan. Vaikuttaa siltä, että loogista suunnitelmaa ei ole, tarkoituksella ylläpidetään epävakautta”, presidentti Niinistö sanoi.
”Sen tiedän, mikä ei ole hyvä: Venäjän ei pidä antaa rikkoa kansainvälisiä sääntöjä ilman seurauksia. Mutta Venäjää ei myöskään pidä kokonaan eristää.”
Presidentti Niinistö keskusteli Münchenissä Ukrainan kriisistä mm. presidentti Poroshenkon ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Liittokansleri Merkel saapui Müncheniin suoraan Moskovasta, jossa hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhdessä Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa.
Presidentti Niinistön mukaan on hyvä, että keskusteluja on nyt käyty kasvokkain. ”Suurta optimismia ei selvästi haluta luoda. Yhtä selvää on, että mitään ei ole myöskään menetetty”, presidentti arvioi tiedotustilaisuudessa päivän päätteeksi.
Perinteikäs turvallisuuspolitiikan foorumi
Münchenin turvallisuuskonferenssin teemana on tänä vuonna kansainvälisen järjestyksen romahdus. Ukrainan kriisin lisäksi esillä on mm. Lähi-idän tilanne sekä terrorismin vastainen taistelu.
Presidentti Niinistö saapui Müncheniin perjantai-iltana, jolloin hän keskusteli sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Tapaamisessa oli esillä Suomen ja Naton kumppanuuden kehittäminen, alueellinen turvallisuustilanne sekä hybridisodan uhkiin vastaaminen.
Presidentti Niinistö kävi myös keskustelun Azerbaidzanin presidentin Ilham Alijevin kanssa. Presidentit puhuivat maiden suhteista, Ukrainan kriisistä sekä Vuoristo-Karabahin tilanteesta.
Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien, ja se on riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua turvallisuushaasteisiin vastaamiseksi. Konferenssiin osallistuu yli 400 ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajaa, joiden joukossa on noin 20 valtion- tai hallituksen päämiestä ja 60 ministeriä. Mukana on mm. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden ja ulkoministeri John Kerry sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.