Tasavallan presidentti Alexander Stubb teki puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa valtiovierailun Viroon 27.–29. toukokuuta 2024.
Viron presidentti Alar Karis ja hänen puolisonsa Sirje Karis ottivat presidenttiparin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Tallinnan Vapaudenaukiolla maanantaina 27. toukokuuta. Seremonien yhteydessä oli myös seppeleenlasku Viron vapaussodan muistomerkille.
Läheistäkin yhteistyötä mahdollista syventää
Presidentit kävivät viralliset keskustelut presidentti Karisin virka-asunnolla Kadriorgissa. Keskustelun aiheita olivat muun muassa kahdenväliset kysymykset, Ukraina sekä Nato- ja EU-yhteistyö. Esillä oli myös hybridivaikuttamiseen varautuminen.
Presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Stubb totesi, että Suomi ja Viro ovat tiivistäneet suhteitaan entisestään Venäjän hyökkäyssodan jälkeen ja Suomen Nato-jäsenyyden seurauksena. ”Läheistenkin kumppanien ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä on mahdollista syventää edelleen.”
”Suomenlahden vedenalainen infrastruktuuri on tärkeässä roolissa energiayhteistyössämme ja muiden yhteyksien kannalta. On tärkeää jatkaa kriittisten merenalaisten infrastruktuurien suojaamista koskevaa työtä”, presidentti Stubb sanoi.
Pienten kansakuntien tuotava äänensä kuuluviin
Viron parlamentissa Riigikogussa presidentti Stubb tapasi parlamentin puhemies Lauri Hussarin ja piti puheen Suomen ja Viron suhteista.
”Virolla on erityinen paikka suomalaisten sydämissä. Meillä on yhteinen identiteetti, yhteiset juuret ja samankaltainen kieli. Välillä meidät on revitty erilleen, mutta löydämme aina takaisin toistemme luo. Meillä on yhteinen tulevaisuus. Tänään, enemmän kuin koskaan”, presidentti sanoi puheessaan.
”Pienten kansakuntien on tuotava oma äänensä kuuluviin. Mutta, mikä tärkeintä, nyt käytämme ääntämme yhdessä liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa Euroopassa, EU:ssa ja Natossa.”
Maanantain ohjelmassa oli myös tapaaminen Viron pääministeri Kaja Kallaksen kanssa. Aiheina olivat yhteistyömahdollisuudet, lähialueemme turvallisuustilanne, hybridiuhkien torjunta sekä Naton huippukokouksen valmistelut.
Presidenttipari tapasi myös Tallinnan kaupunginjohtaja Jevgeni Ossinovskin ja tutustui Tallinnan raatihuoneeseen.
Päivän päätteeksi presidenttipari osallistui presidentti Karisin ja rouva Karisin isännöimälle juhlaillalliselle.
Valtiovierailu jatkui Tartossa
Tiistaina 28. toukokuuta presidentti Stubb tutustui Rakett69 Science Studios -tiedekeskukseen ja tapasi siellä koululaisia. Tämän jälkeen presidentti vieraili laivastotukikohta Miinasatamassa Tallinnassa ja osallistui keskusteluihin kriittisestä merenalaisesta infrastruktuurista ja energiayhteistyöstä.
Toisen vierailupäivän ohjelmassa oli lisäksi seppeleenlasku Suomen puolesta talvi- ja jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille sekä vierailu Tallinnan TV-tornissa.
Iltapäivällä Suomen ja Viron presidenttiparit matkustivat Tarttoon, jossa heidät otti vastaan kaupunginjohtaja Urmas Klaas.
Illalla presidentti Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb järjestivät kiitosvastaanoton Viron kansallismuseossa Tartossa.
Keskiviikkoaamuna 29. toukokuuta ohjelma jatkui vierailulla Tarton yliopiston Delta Centressä ja Tarton yliopistolla, jossa presidentti Stubb piti puheenvuoron ja keskusteli opiskelijoiden kanssa.
Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubbilla oli erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Maanantaina hän vieraili yhdessä rouva Karisin kanssa Viron taidemuseossa KUMUssa ja tutustui Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Tiistaina he vierailivat Tallinnan musiikki- ja balettikoulu MUBAssa sekä Tallinnan suomalaisessa koulussa. Tartossa heidän ohjelmaansa kuului vierailu yliopistollisessa sairaalassa.
Presidentti Stubbin valtiovierailuseurueeseen kuului myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, Puolustusvoimain komentaja kenraali Janne Jaakkola ja eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola.