President Alexander Stubb öppnade Gullrandadiskussionerna torsdagen den 13 juni 2024. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Gullrandadiskussionerna 2024 körde i gång med en debatt om Europas roll i en värld i förändring


Gullrandadiskussionerna med republikens president Alexander Stubb som värd inleddes den 13 juni på Presidentens slott med en debatt om Europas roll i en värld i förändring. 

I sitt öppningsanförande sade president Stubb att han ser fram emot en öppen diskussion: “Utrikes- och säkerhetspolitik ska inte få vara en hemlig vetenskap, utan en del av en öppen samhällsdebatt. Särskilt nu, när den globala politiska situationen är spänd.”

I dagens inledande debatt diskuterade president Stubb och Nederländernas premiärminister Mark Rutte med Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, Europas roll i den förändrade världsordningen.

“EU måste spela sina kort rätt för att kunna konkurrera. Det betyder att vi måste upprätthålla en dialog och inte provocera, men vi måste vara bestämda i vissa nyckelfrågor”, sade president Stubb.

Enligt presidenten är framväxande regionala makter som Indien, Indonesien och Saudiarabien avgörande för vart världen är på väg. 

“De vill inte välja mellan öst och väst, utan vill ha ett eget utrymme för att agera globalt”, sade presidenten.

Samarbete på små gemensamma nämnare

Dagens andra debatt fördes mellan utrikesminister Elina Valtonen, Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis och Norges utrikesminister Espen Barth Eide. Debatten modererades av Richard Milne, korrespondent i Norden och Baltikum för Financial Times.

Utrikesministrarna diskuterade det politiska läget i Europa efter Europaparlamentsvalet och frågan om det är svårare  än tidigare att upprätthålla enigheten i Europa. Enligt utrikesministrarna bör Europa inte fastna i tanken på enighet. I stället gäller det att hitta även små gemensamma nämnare och bygga vidare på dem.

“EU:s beslutsprocess måste ändras så att den kan hantera olika åsikter. I en demokrati kan man inte kräva att alla ska vara överens”, sade utrikesminister Elina Valtonen.

Europa i omvärldens ögon

I dagens tredje debatt deltog Polens utrikesminister Radosław Sikorski, Lettlands utrikesminister Baiba Braže och Finlands Banks generaldirektör Olli Rehn.

Moderator var Comfort Ero, direktör för tankesmedjan International Crisis Group.  Diskussionen fokuserade särskilt på Europas globala relationer.

Enligt Olli Rehn har Europa hjälpt hundratals miljoner människor ut ur fattigdom genom handelsavtal.

“Avtalen var bara det näst bästa alternativet. Vi hade velat arbeta genom Världshandelsorganisationen, men vi såg att den vägen inte längre fungerar.”

Enligt Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski är Europa föremål för världens avund.

“Vi befinner oss i Helsingfors. Skandinavien är på många sätt det bästa stället i världen att leva i. Frågan är om vi kan fortsätta att ha det så.”

Diskussionerna fortsätter på fredag

Fredagen den 14 juni kl. 9.15 fortsätter evenemanget med en diskussion mellan president Stubb och statsminister Petteri Orpo om Finland som står inför en ny era.

Dagens andra debatt inleds kl. 10.45 och handlar om Finland som en del av den globala västvärlden. Ämnet diskuteras av Heidi Hautala, vice ordförande för Europaparlamentet, överdirektör Janne Kuusela vid försvarsministeriets försvarspolitiska avdelning och akademiforskare Timo Miettinen vid Helsingfors universitet. Diskussionen modereras av Katri Makkonen, ledande rådgivare vid Miltton Oy.

Den sista diskussionen börjar kl. 12.15 med temat Finland som global partner. Debattörer är ambassadör Leena-Kaisa Mikkola vid Finlands ambassad i Peking, Tytti Tuppurainen, ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen, och Janne Taalas, verkställande direktör för CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Moderator är Annastina Haapasaari, ansvarig chefredaktör för tidningen Ulkopolitist.

Gullrandadiskussionerna avslutas med president Stubbs slutord kl. 13.30.

I år har omkring hundra debattörer från olika samhällsområden bjudits in till Gullrandadiskussionerna. Bland deltagarna finns inhemska och utländska beslutsfattare, forskare samt företrädare för förvaltningen, näringslivet, organisationer och medier.

Rundradion direktsänder Gullrandadiskussionerna på Yle TV1 och Yle Arenan.


Fler nyheter

Fler nyheter