Toppmötets deltagare (från vänster): Europeiska kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Litauens president Gitanas Nausėda, republikens president Alexander Stubb, Natos generalsekreterare Mark Rutte, Estlands premiärminister Kristen Michal, Lettlands president Edgars Rinkēvičs, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Säkerheten i Östersjöområdet stärks genom militär närvaro och tekniska innovationer


Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 4/2025
14.1.2025

Republikens president Alexander Stubb var tillsammans med Estlands premiärminister Kristen Michal värd för ett toppmöte för Natoländerna i Östersjöområdet i Helsingfors tisdagen den 14 januari 2025. Temat för mötet var stärkandet av säkerheten i Östersjöområdet.

I mötet deltog också Natos generalsekreterare Mark Rutte, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Lettlands president Edgars Rinkēvičs, Litauens president Gitanas Nausėda, Polens premiärminister Donald Tusk, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Europeiska kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen och försvarsminister Antti Häkkänen.

Nato stärker sin närvaro i Östersjöområdet genom en insats som kallas Baltic Sentry. Alliansens åtgärder kommer att stärka avskräckningen och inriktas på att förhindra skadegörelse på kritisk infrastruktur. Övervakningen kommer att utökas också med tekniska innovationer.

”Vi kommer att reagera beslutsamt om den kritiska infrastrukturen i vårt närområde är i fara. För att skydda den krävs både nationella och internationella åtgärder. Natos medlemsstater vid Östersjön har en mycket enhetlig uppfattning om detta”, sade president Stubb.

I den deklaration som utfärdades i slutet av toppmötet beskrivs åtgärder som kommer att införas för att allt effektivare skydda den kritiska infrastrukturen och bemöta de hot som den ryska skuggflottan utgör.

Nato planerar också att implementera ny teknik för att bättre kunna övervaka infrastrukturen och spåra fartyg som misstänks ingå i skuggflottan. Övervakningen kommer också att ske i samarbete med privata företag.

”De nu beslutade åtgärderna kommer att stärka avskräckningen i Östersjön och höja tröskeln för att skada infrastrukturen. Sabotage i samband med kritisk infrastruktur under vatten måste betraktas som en form av hybridpåverkan”, betonade president Stubb.

Ledarna för Natoländerna i östersjöregionen har enats om att använda alla medel som står till buds enligt internationell rätt för att motverka hotet från skuggflottan. Länderna kommer att öka övervakningen av fartyg som misstänks vara en del av skuggflottan. De kommer också att fortsätta med de tidigare inledda inspektionerna av fartygens bevis om försäkring för att täcka potentiella oljeolyckor.

”Skuggflottan är inte bara ett hot mot kritisk infrastruktur, utan också mot miljön. Vi måste till fullo utnyttja de möjligheter som internationell rätt ger att ingripa i misstänkta fartygs verksamhet”, sade president Stubb.

Finland kommer dessutom att fortsätta de frivilliga försäkringsinspektioner av fartyg som inleddes i december 2024. Under den första månaden inspekterades intygen över 150 gånger. Sanktionerna för fartyg som vägrar inspektion, fartyg som hör till skuggflottan och övriga aktörer som tillhandahåller tjänster till skuggflottan kommer att fortsätta och utvidgas.

Joint Statement of the Baltic Sea NATO Allies Summit (på engelska)


Fler nyheter

Fler nyheter