Kuva: Emmi Syrjäniemi / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin puheenvuoro Pohjoismaiden edustajana YK:n turvallisuusneuvoston avoimessa keskustelussa New Yorkissa 25.9.2024


Puheen alkuperäinen kieli on englanti

Muutosvarauksin

Kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen: Rauhaa edistävä johtajuus

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat suurlähettiläät, hyvät kollegat

Puhun tänään Pohjoismaiden eli Islannin, Norjan, Ruotsin, Tanskan ja kotimaani Suomen puolesta.

Käsittelen johtajuutta kolmen näkökohdan kautta ja keskityn siihen, miten johtajuutta tulisi käyttää sotien lopettamiseksi ja rauhan edistämiseksi Ukrainassa, Palestiinassa, Sudanissa ja muualla.

Ensiksikin, kansallinen johtajuus on ratkaisevan tärkeää. Turvallisuusneuvoston päätöslauselmien täytäntöönpano riippuu jäsenvaltioiden ponnisteluista. Viime kädessä suurin osa sotaa ja rauhaa koskevista päätöksistä tehdään paikallisella tasolla. YK:n peruskirja ohjaa meitä kaikkia ratkaisemaan kansainvälisiä kiistoja sanoin eikä asein. Voimme toimia sovittelijana tai tukea muiden sovittelupyrkimyksiä.

Rauhan saavuttamiseksi Gazassa meidän on käytettävä vaikutusvaltaamme varmistaaksemme kansainvälisen oikeuden noudattamisen, kestävän tulitauon ja jäljellä olevien panttivankien vapauttamisen. Rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa hyökkääjän on lopetettava sota, ja meidän on varmistettava, että YK:n peruskirjaa räikeästi rikkonut turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen joutuu vastuuseen. Rauhan saavuttamiseksi Sudanissa meidän on löydettävä tie demokraattisen hallinnon palauttamiseksi ja samalla vastattava kiireellisiin humanitaarisiin tarpeisiin ja saatava siviiliväestöön kohdistuva hirvittävä väkivalta loppumaan.

Kaikissa konflikteissa, missä tahansa ne tapahtuvatkin, meidän on tuotava esiin vakavat kansainvälisen oikeuden loukkaukset ja tuettava vastuuvelvollisuuden toteutumista.

Toiseksi, juuri tällä neuvostolla on ensisijainen vastuu kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta. Neuvosto ei aina toteuta sitä, mitä siltä odotamme. Veto-oikeus on osa tätä puutetta. Pohjoismaat katsovat, että veto-oikeutta olisi käytettävä erittäin maltillisesti, mahdollisimman avoimesti ja YK:n peruskirjaa tiukasti noudattaen. Turvallisuusneuvoston kokoonpanoon on puututtava. Sen olisi vastattava paremmin 2000-luvun globaalia todellisuutta. Afrikan aliedustus on erityisen silmiinpistävä. Myös muut epätasapainot olisi korjattava. Paikka tässä hevosenkengässä ei kuitenkaan ole etuoikeus vaan vastuu. Vastuu siitä, että erimielisyydet voitetaan, sen sijaan, että syytetään muita.

Kolmanneksi, osallistava johtajuus on paras keino saavuttaa kestävä rauha. Rauhaa ei voida saavuttaa vain samanmielisten tai samankokoisten maiden kesken. Tarvitsemme vuoropuhelua ja yhteistyötä. Naisten on voitava osallistua merkityksellisellä tavalla rauhanprosesseihin kaikilla tasoilla. Nuoret voivat antaa arvokkaan panoksensa, ja heille on annettava siihen mahdollisuus. Konfliktit vaarantavat heidän elämänsä ja tulevaisuutensa.

Perimmäinen tavoitteemme ei saa olla ainoastaan konfliktien ratkaiseminen, vaan myös niiden ehkäiseminen. Tämä edellyttää meiltä jokaiselta omistautunutta ja osallistavaa johtajuutta.

Kiitos.


Lisää uutisia

Lisää uutisia