Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki ensimmäiset kuntavierailunsa etäyhteydellä keskiviikkona 10. kesäkuuta 2020 Taipalsaarelle ja Tampereelle.
Poikkeuksellinen kevät on vaikuttanut suomalaisiin monin tavoin. Kuntavierailujen keskusteluissa esillä olivat eri kokoisten kuntien paikalliset kokemukset koronapandemiaan sopeutumisesta, tämän hetken tilanne sekä muut ajankohtaiset asiat.
Etätyötä, vapaa-ajan matkailua ja luontokohteita Taipalsaarella
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Niiva, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarmo Turunen ja kunnanjohtaja Kari Kuuramaa ottivat presidentti Niinistön vastaan Sarviniemen retkeilyalueella. Keskustelut kunnan ajankohtaisista asioista käytiin sujuvasti Kultarannan Munkkimäen terassilta ja lomakylän laavulla istuen.
Keskusteluissa esillä olivat muun muassa koronaviruspandemian vaikutukset. Taipalsaarella tilanne on koko kevään ollut hyvin rauhallinen. ”Meillä on 3 000 vapaa-ajanasuntoa. Uudenmaan rajojen kiinni laittaminen näkyi sillä tavalla, että vapaa-ajan asukkaita ei saapunut ihan siinä mitassa kuin normaalikeväänä. Mutta sellaista tuntumaa kyllä on, että etätöitä täällä haluttaisiin tehdä”, kunnanjohtaja Kuuramaa kertoi lisäten samalla, että muualla asuvien etätyöskentely on yleisestikin lisääntynyt Taipalsaarella.
Keskustelua käytiin lisäksi Suur-Saimaan ja Pien-Saimaan Taipalsaarella yhdistävästä Kutilan kanavasta, itärajan ylittävästä turismista sekä Saimaan merkityksestä.
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toimitusjohtaja Hanna Ollikainen ja koordinaattori Mari Matikainen esittelivät presidentti Niinistölle Sarviniemen retkeilykohdetta. Sarviniemen 7,5 hehtaarin virkistysalueella on hyvien uimapaikkojen ja patikointipolkujen lisäksi esimerkiksi geologinen retkikohde, missä pystyy näkemään maiseman muuttumisen mannerjäätiköstä nykyisiksi saaristoiksi.
Hyvien keskustelujen ja onnistuneen virtuaalivierailun päätteeksi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Niiva toivotti presidentti Niinistön lämpimästi tervetulleeksi vielä fyysiselle vierailulle Taipalsaarelle, kun virustilanne sen sallii. Vaikka pelaamaan pipolätkää Saimaan jäälle.
”Yhdyn siihen, kun sanoitte, että toivotte minun pääsevän sinne – niin toivon minäkin. Haluan toivottaa teille ja kaikille taipalsaarelaisille oikein aurinkoista kesää ja ennen kaikkea aurinkoista tulevaisuutta. Kyllä me nämä ongelmat selvitämme. Se on ihan selvä juttu. Entistä enemmän kokeneina ja ehkä vähän viisaampinakin eteenpäin”, presidentti Niinistö totesi vierailun päätteeksi.
Koronavirustilanteeseen sopeutumista ja uusia mahdollisuuksia Tampereella
Tampereella presidentti Niinistö keskusteli Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen ja pormestari Lauri Lylyn kanssa muun muassa koronan vaikutuksista kaupungin toimintaan ja talouteen. Pormestari Lylyn mukaan korona on jättänyt ison iskun talouteen, mitä puretaan vielä pitkän aikaa. Isot hankkeet kuten Tampereen Ratikka ja uusi areena etenevät kuitenkin ajallaan ja elvytykseen satsataan.
Puhetta oli myös tapahtumataloudesta sekä teollisuuden ja viennin näkymistä. Lylyn mukaan koronatilanteesta on löydettävissä myös positiivisia puolia: toiminnot ovat uudistuneet ja nyt tehtyä digiloikkaa voidaan hyödyntää jatkossa useilla eri sektoreilla.
Tampereen koronatilanne on koko kevään ajan pysynyt hallinnassa. Presidentti Niinistö kehuikin Tampereen ennakoivaa häiriöihin varautumista, mitä oli tehostettu jo Nokian vesikriisin jälkeen. ”Ei ole tappio, että ollaan isosti varauduttu. Päinvastoin, sellainen taito on tärkeä”, hän totesi. Ikonen kiitti osaltaan kaupunkilaisten omaa vastuunkantoa: ”Upealla tavalla on noudatettu ohjeita.”
Etäyhteys otettiin lisäksi Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun muodostaman Tampereen korkeakouluyhteisön edustajiin. Keskustelussa yliopiston rehtori Mari Wallsin, ammattikorkeakoulun rehtori Markku Lahtisen, yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutelan, yliopiston tutkimuksen vararehtori Juha Teperin sekä Tampereen ylioppilaskunta TREY:n hallituksen puheenjohtaja Annika Nevanpään kanssa presidentti Niinistö kuuli korkeakoulun ajankohtaisista asioista ja koronatutkimuksesta.
Koronakriisi on vaikuttanut korkeakouluyhteisön ja sen noin 30 000 opiskelijan arkeen monin tavoin. Muun muassa opiskelu, tentit ja tutkimus siirrettiin etäyhteydellä toteutettavaksi. Vaikka siirtymä on etenkin opiskelijoille tuntunut luonnolliselta, on vuorovaikutuksen puute näkynyt esimerkiksi tutkijoiden luovuudessa ja opiskelijoiden yhteisöllisyydessä. Presidentti Niinistö kertoi pitävänsä suurenmoisena, että haasteista huolimatta opiskelijat ovat ottaneet koronasuositukset ohjenuorikseen: ”Uskon, että se on kaikkein vaativinta tuossa elämänvaiheessa.”
Kuntavierailut jatkuvat perjantaina
Kuntavierailujen jälkeen presidentti Niinistö tapasi vielä mediaa etäyhteydellä. Medialle presidentti totesi, että vaikka etävierailut tehtiin nyt ensimmäistä kertaa, olivat kokemukset onnistuneet.
”Tänään oli tarkoituksena käydä pienessä kunnassa Taipalsaarella ja isossa kaupungissa Tampereella. Vaikka ne konkreettiset asiat, joita puhuttiin, olivatkin aikalailla erilaisia, niin paljon löytyi myös samanlaista. Tarkoitan sillä tunnelmaa ja päättäväisyyttä. Oli aivan sama henki niin Taipalsaarella kuin Tampereellakin: tästä eteenpäin”, presidentti Niinistö totesi.
Tasavallan presidentin virtuaaliset kuntavierailut jatkuvat perjantaina, jolloin etäyhteydet avataan Suonenjoelle ja Seinäjoelle.