Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 2.2.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen tervehdys Delhin kestävän kehityksen huippukokoukselle helmikuussa 2006

Hyvät naiset ja herrat,

Minulla on suuri ilo osoittaa lämmin tervehdykseni vuoden 2006 Delhin kestävän kehityksen huippukokoukselle. Tämän vuoden huippukokouksen pääteema – “Linking across MDGs: Towards innovative partnerships and governance” – on hyvin tärkeä tämän päivän globalisoituneessa maailmassa.

Meillä on yhteinen vastuu maailmastamme. YK:n vuosituhatjulistus on todella perustavaa laatua oleva ja kauaskantoinen poliittinen sitoumus yhteistyöstä rauhan, turvallisuuden ja kehityksen hyväksi. Maailman johtajat ovat hyväksyneet vuosituhatjulistuksen ja vuosituhattavoitteet yksimielisesti. Tavoitteet vahvistettiin jälleen YK:n syyskuun huippukokouksessa. Meillä on tavoitteet, kykyä, tietoa ja voimavaroja. Vain toteutus puuttuu.

Olemme kaikki osa tätä samaa maailmanyhteisöä. Nykyistä tehokkaammalla yhteistyöllä voimme tehdä globalisaatiosta oikeudenmukaisemman ja sitä kautta tehokkaan välineen YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen. Köyhyyden ja epätasa-arvon poistaminen sekä talouden ja ympäristön kestävän kehityksen edistäminen ovat yhteisiä tavoitteitamme.

Olen erittäin iloinen siitä, että Energian ja luonnonvarojen instituutti (The Energy and Resources Institute, TERI) on järjestänyt tämän huippukokouksen. Itse kokous ja sen pääteema sopivat erinomaiseksi esimerkiksi siitä, kuinka pystymme käytännössä edistämään kestävää kehitystä. Hallitusten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyö luo paremmat edellytykset vaikuttaa positiivisella tavalla globaaleihin kysymyksiin. Tällaisilla tapaamisilla on merkittävä rooli kestävän kehityksen edistämisessä ja YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa. TERI on toiminut esimerkillisesti jo yli 30 vuoden ajan ja pyrkinyt aktiivisesti etsimään ratkaisuja globaaleihin ongelmiin. Kestävän kehityksen huippukokousten järjestäminen on osa tätä ansioitunutta työtä.

TERI on keskittynyt erityisesti energiaan ja ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin. Molemmat teemat koskettavat sekä teollisuus- että kehitysmaita, ja ne kietoutuvat merkittävällä tavalla yhteen. Vaikka kyseessä on globaali haaste, energian ja ilmastonmuutoksen yhteys korostuu erityisesti kehitysmaissa. Kehitysmailla ei ole varaa kestävään energiatuotantoon ja teollisuuteen, mikä johtaa siihen, että juuri ne kärsivät eniten ilmansaasteiden välittömistä vaikutuksista. Kuten niin usein, erityisen alttiita ovat naiset ja lapset. Lisäksi ilmastonmuutoksesta koituu suurimpia välillisiä vahinkoja juuri kehitysmaille. Tulvat, merenpinnan kohoaminen, kuivuus ja luonnon monimuotoisuuden kärsiminen ovat vain muutamia esimerkkejä negatiivisesta kehityksestä, joiden kanssa tavalliset ihmiset joutuvat arkipäivässä elämään.

Energian saanti on kehityksen ja hyvinvoinnin tärkeä edellytys. Haasteena meille kaikille on energian tuottaminen ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Jollei tätä kysymystä pystytä ratkaisemaan, on lopputuloksena ilmastonmuutoksen paheneminen.

Vastuu ongelman ratkaisusta on yhteinen. Jatkuvana huolenaiheenamme on, kuinka pystymme luomaan kestävää taloudellista tuotantoa ja hyvinvointia vaarantamatta ilmakehää ja syyllistymättä luonnonvarojen kestämättömään käyttöön. Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen haaste ja vaatii siten maailmanlaajuista vastausta YK:n ilmastonmuutosta käsittelevän puitesopimuksen periaatteita noudattaen. Osaamisella, teknologian kehittämisellä ja uusien teknologioiden tasapuolisemmalla saatavuudella on ilmastonmuutoksen uhan torjumisessa tärkeä rooli.

Yhteistyö on onnistumisen edellytys. Vain toimimalla yhdessä pystymme vastaamaan näihin haasteisiin. Montrealin ilmastokonferenssi osoitti, että yhteistyön merkitys ymmärretään hyvin, vaikka neuvotteluosapuolten lähtökohdat eroaisivatkin toisistaan. Kestävää kehitystä ei voida saavuttaa, jollemme pysty löytämään tasapainoa taloudellisten, ekologisten ja sosiaalisten tekijöiden välille.

Näiden sanojen myötä toivotan huippukokoukselle menestystä. Toivon, että teillä on mielenkiintoisia ja hedelmällisiä keskusteluja. Olen vakuuttunut, että kokous vahvistaa sitoutumista kestävän kehityksen, turvallisuuden ja kaikkien ihmisten hyvinvoinnin puolesta työskentelemiseen.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 3.2.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi