Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 17.11.2004

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Nigerian liittotasavallan presidentin Olusegun Obasanjon kunniaksi järjestettävillä päivällisillä Presidentinlinnassa 17.11.2004


Presidentti Obasanjo ja presidentti Halonen kävivät kahdenvälisiä keskusteluja ja pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden päivällä Presidentinlinnassa.

Arvoisa herra presidentti, minulle on suuri ilo ja kunnia toivottaa Teidät ja seurueenne tervetulleiksi Suomeen. Nigeria tunnetaan parhaiten kulttuurisesta monimuotoisuudestaan, laajoista luonnonvaroistaan, huippu-urheilijoistaan ja ennen muuta kansastaan. Samalla olemme hyvin perillä niistä mittavista haasteista, joita teidän maallanne ja koko Afrikan mantereella on edessään.

Te itse, herra presidentti, edustatte uutta afrikkalaista johtajatyyppiä, jotka muovaavat maanosaa uuteen uskoon. Nigeria on pitkään kestäneen sotilashallinnon jälkeen nyt matkalla kohti demokratiaa. Teidän hallituksenne on lähtenyt liikkeelle osoittaakseen maailmalle, että on mahdollista rakentaa demokraattinen monikansallisen valtio, joka perustuu ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiselle.

Teidän kansallinen talouden elvytys- ja kehitysstrategianne (NEEDS) on ollut toimiva ja sitä on kiitetty yhdeksi Afrikan parhaista. Teidän päättäväisyytenne korruption vastaisessa taistelussa on arvokasta, vaikkakin työsarkaa vielä riittää. Hallintouudistuksenne, joka lisää julkisen sektorin vastuullisuutta ja avoimuutta, on jo alkanut tuottaa tuloksia. Nämä ovat vain muutamia poimintoja Nigeriassa meneillään olevista muutoksista, jotka me täällä Suomessa olemme iloksemme panneet merkille.

Hallitukselta vaaditaan tehokkaita toimia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi ja kansallisten rikkauksien tasapuolisemman jakautumisen varmistamiseksi. Nämä puolestaan lisäävät yhteiskunnan vakautta.

Herra presidentti, Te ja teidän seurueenne olette tänään tavanneet suomalaisia, jotka ovat olleet kiinnostuneita tästä uudistusprosessista. Näissä keskusteluissa on ollut esillä myös naisten asema, johon liittyy yhtäältä huoli sharia-lain noudattamisesta ja toisaalta ilahduttava uutinen siitä, että naisten määrä Nigerian johtopaikoilla on noussut ja edelleen nousussa.

* * *

Herra presidentti, Teillä on vastuullanne muutakin kuin Nigeria. Johtavana afrikkalaisena valtiomiehenä Teille on uskottu Afrikan unionin puheenjohtajuus. Teidän vastuullanne on muovata Afrikan unionin roolia vaikeissa konfliktitilanteissa, kuten Darfurissa ja viimeksi Norsunluurannikolla.

Euroopan unionin ja Afrikan unionin kanssakäyminen on viimeisinä kahtena vuotena lisääntynyt nopeasti. Euroopan unionilla on vahvaa tahtoa lujittaa siteitä Afrikan unioniin sekä ala-alueellisiin järjestöihin.

Arvostan Afrikan unionin ponnistuksia löytää poliittinen ratkaisu afrikkalaisiin konflikteihin ja tuoda rauha koko mantereelle. Euroopan unionissa on kehitetty rahoitusjärjestelmä, joka tarjoaa paremmat mahdollisuudet tukea Afrikan ongelmien afrikkalaista ratkaisemista. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja kiinnitän huomiotanne siihen, että Suomi antaa myös suoraa tukea Afrikan unionin rauhanrahastolle ja on valmis jatkamaan tuen antamista.

Nigeria ja Suomi ovat osallistuneet aktiivisesti YK:n rauhanturvaoperaatioihin eri puolilla maailmaa. Arvostamme teidän osoittamaanne sitoutumista toimintaan rauhan ja turvallisuuden puolesta Afrikassa. Me molemmat maat haluamme myös vahvistaa YK:ta niin että se voisi toteuttaa rooliaan maailman kehityksen, rauhan ja turvallisuuden tukipilarina.

* * *

Globalisaatiolla on monet kasvot ja Afrikassa nämä kasvot ovat toistaiseksi olleet melko kielteiset. Maailmantalouden bruttotuotoista Afrikassa syntyy tällä hetkellä vain yksi prosentti ja Afrikan osuus suorista ulkomaisista sijoituksista jää alle prosenttiin, vaikka Afrikassa asuu yli 10 prosenttia maapallon väestöstä.

Tilanteen parantamiseen on kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia, sillä Afrikka on monien strategisten raaka-aineiden ja hyödykkeiden tuottaja ja siten tiivisti verkottunut osaksi maailmantaloutta.

On ilahduttavaa, että Afrikan unioni on hyväksynyt raportin, joka laadittiin Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomissiossa, jonka puheenjohtajan toimin yhdessä Tansanian presidentin Benjamin Mkapan kanssa. Meidän nähdäksemme globalisaatio tarjoaa suuria mahdollisuuksia, mutta tällä hetkellä globalisaation edut samoin kuin sen kustannukset jakautuvat eri maiden kesken ja maiden sisällä hyvin epätasaisesti.

Me uskomme, että globalisaatio voi ja sen pitää olla voima, joka vie meitä kaikkia kohti valoisampaa tulevaisuutta. Nykyisellään globalisaatio ei tätä lupausta valitettavasti juurikaan täytä ja siksi globalisaatiokehitystä on muutettava niin, että se vastaa ihmisten tarpeita. Me olemme ehdottaneet, että maailmankomission suositusten seuranta annettaisiin toimeksi YK:lle. Lisäksi tarvitaan kansallisia ponnisteluja, joilla luodaan ympäristöä tarvittaville uudistuksille.

* * *

Arvoisa herra presidentti, olen iloinen siitä, että Teillä on Suomessa mukananne korkean tason liikemiesvaltuuskunta. Vierailu on tarjonnut heille hyvän tilaisuuden vaihtaa ajatuksia yhteistyömahdollisuuksista suomalaisen elinkeinoelämän kanssa. Ensi vuoden alussa valmistuva investointisuojasopimus helpottaa Suomen ja Nigerian välistä talousyhteistyötä entisestään.

Herra presidentti, olette sanonut, että käyttöön ottamanne toimintatavat ovat vain uuden päivänkoiton alkua ja että aurinko on vasta nousemassa. Haluan kiittää Teitä siitä, että Te omalla näkemyksellänne muovaatte oman maanne ja koko Afrikan tulevaisuutta. Kansakunnan rakentaminen on varsin valtaisa tehtävä, mutta olen varma, että Teidän päättäväisyydellänne ne siemenet, jotka Te olette kylvänyt, alkavat pian kantaa hedelmää.

Haluaisin esittää oman kansakuntamme onnentoivotukset ja terveiset Nigerian kansalle. Nostakaamme malja Teidän terveydeksenne ja Suomen ja Nigerian kansojen välisen yhteistyön lujittumiseksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 18.11.2004

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi