Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 29.10.2002

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Pohjoismaiden Neuvoston 50-vuotisjuhlaistunnon lounaalla

"Meitä yhdistää enemmän kuin erottaa" sanottiin Juutinrauman molemmin puolin 1800-luvun puolivälissä, jolloin skandinavismi alkoi hahmottua. Runsas vuosisata myöhemmin, jolloin Pohjolan talo vihittiin käyttöönsä Reykjavikissa, Halldór Laxness lausui: "Pohjoismainen ajatus - en aloita määrittelemällä pohjoismaista ajatusta. Jos sitä ei olisi tehty jo, olisi liian myöhäistä nyt, kun talo on jo valmis... Se tosiasia, että talo on olemassa, kertoo enemmän kuin sanat."

Se, että olemme täällä tänään, kertoo enemmän kuin sanat. Meitä yhdistää pohjoismainen ajatus.

Pohjoismainen yhteistoiminta sai alkunsa kansalaisliikkeestä ylioppilaiden, työväenliikkeiden ja liikemaailman keskuudessa. Pohjoismaiden neuvostoa perustettaessa parlamenttien välisen yhteistyöelimen tarve oli ilmeinen. Mutta Pohjoismaiden neuvostosta tuli vielä enemmän. Se luotiin foorumiksi, jossa parlamentaarikot ja hallitusten edustajat kohtaavat toisensa, jossa ministerit antavat palautetta parlamentaarikkojen aloitteisiin ja jossa kyselytunti on kansallisten rajojen ylittävä kysymysten ja vastausten ristituli.

Pohjola oli edelläkävijäalue 50 vuotta sitten. Samaan aikaan kun eurooppalaisella tasolla omistauduttiin hiili- ja teräsunionille, Pohjola loi passivapauden, yhtenäiset työmarkkinat ja sisäisten rajojen ylittävän sosiaaliturvan. Pohjola on kehittänyt kansalaiskeskeisen yhteiskuntamallin, joka perustuu ihmisarvoon, tasa-arvoon ja hyvinvointiin. Pohjoismainen yhteisö on lujittunut kulttuurin, opetuksen ja tutkimuksen aloilla harjoitetun tiiviin yhteistyön ansiosta.

Eurooppa on tällä hetkellä voimakkaassa muutosprosessissa. On mielenkiintoista verrata eri yhteistyöjärjestöjen rakennetta ja tuloksia keskenään. Esimerkiksi Euroopan unioni on saanut paljon aikaan talouden ja turvallisuuspolitiikankin alalla. Kuitenkin sen tulevaisuutta pohtivassa konventissa on asetettu ensisijaiseksi tavoitteeksi demokraattisuuden lisääminen, avoimuus ja inklusiivisuus. Samoin kulttuurin merkitys korostuu ihmisen ja hänen yhteisöjensä tasapainoisessa kehityksessä tässä nopeasti globalisoituvassa maailmassa.

Pohjola on avoin alue. Yhteistyömme on toiminut huolimatta niistä erilaisista taloudellisista tai turvallisuuspoliittisista ratkaisuista, jotka maamme ovat tehneet.

Kaikki viisi pohjoismaata ovat olleet täysin yksimielisiä suhtautumisestaan Itämeren lähialueisiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana syntynyt yhteistyö muodostaa hyvän perustan yhteistyön jatkumiselle.

Pohjolaa on rakennettu 50 vuoden järjestäytyneen alueellisen yhteistyön avulla. Tulokset ovat olleet hyviä niin yksittäisiä maita, maiden keskinäisiä suhteita kuin myös suhteitamme muuhun maailmaan ajatellen. Oletan, että alueellinen yhteistyö tulee olemaan vähintään yhtä merkittävässä asemassa lähitulevaisuudessa Euroopan unionin laajentuessa.

Nostakaamme malja pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjolan kaikille yhteistyökumppaneille.
Let me propose a toast to Nordic co-operation, including all co-operation partners.
Låt oss tillsammans utbringa en skål för nordiskt samarbete och för Nordens samtliga samarbetspartner.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 7.11.2002

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi