Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 31.3.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Serbian presidentin Boris Tadićin valtiovierailun kunniaksi isännöimillä illallisilla 31.3.2011

(muutosvarauksin)

Haluan omasta ja puolisoni puolesta kiittää lämpimästi Teitä kutsustanne vierailla maassanne. Ensimmäinen valtiovierailu on tärkeä askel maidemme välisessä yhteistyössä. 

Maantieteellinen sijainti eri kulttuurien raja-alueella on leimannut sekä Suomen että Serbian historiaa ja kulttuuria. Se on tuonut omat haasteensa mutta antaa myös paljon mahdollisuuksia. Kansojamme yhdistää rakkaus kulttuuriin ja urheiluun. Serbialaiset urheilijat ovat tunnettuja Suomessakin.

Suomen ja Serbian kahdenväliset suhteet ovat hyvät, mutta vielä tarpeettoman etäiset. Viime aikoina kiinnostus on kasvanut, vierailut ovat lisääntyneet ja uusia yhteistyömahdollisuuksia on näköpiirissä.

Kaupallis-taloudelliset suhteemme ovat edelleen vaatimattomalla tasolla, mutta muutamat suomalaisyritykset ovat jo löytäneet Serbian lupaavana markkina-alueena. Esimerkiksi ympäristö- ja teknologiateollisuuden alalla on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia. Uskon, että Serbian EU-integraatioprosessin eteneminen antaa uusia mahdollisuuksia myös kauppa- ja taloussuhteidemme kehittämiselle.

Kulttuurin saralla on paljon kiinnostusta tiiviimpään vaihtoon. Omaehtoinen vuorovaikutus kulttuurin toimijoiden välillä on ilahduttavaa.

* * *

Meitä eurooppalaisia yhdistävät yhteiset arvot: demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. Suomi toimii mielellään yhteistyössä Serbian kanssa myös kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa, Euroopan neuvostossa ja ETYJissä näiden arvojen edistämiseksi.

Suomi on ollut perinteisesti Euroopan unionin laajentumisen kannalla ja tukee edelleenkin EU:n laajentumispolitiikkaa yhteisesti sovittujen jäsenyyskriteerien pohjalta. Me kannatamme Serbian lähentymistä unioniin ja olemme valmiita myös konkreettiseen yhteistyöhön Serbian tukemiseksi jäsenyyskriteerien täyttämisessä.

Haluan kuitenkin jo muistuttaa siitä, että prosessi on työtä vaativa. Se on kuitenkin omaksi eduksenne ja se varmasti kannattaa.

Globaalissa maailmassakin kansallisvaltio on tärkeä perusyksikkö. Hyvät suhteet naapureihin ja ja alueellinen yhteistyö on myös välttämätöntä. Pohjoismainen yhteistyö on ollut meille suomalaisille perinteisesti tärkeää ja se on säilyttänyt merkityksensä EU-jäsenyyden aikanakin. Ehkä pohjoismaisen - ja laajemmin Itämeren alueen maiden - yhteistyön toimintatavat voisivat antaa virikkeitä myös teille.

Serbian rakentava rooli oman alueellisen yhteistyön kehittämisessä on tärkeä. Arvostamme, herra presidentti, suuresti toimintaanne naapurisuhteiden parantamisessa.

Suomi tukee vahvasti viime kuussa Brysselissä aloitettua Serbian ja Kosovon välistä dialogia. Euroopan unioni on sitoutunut prosessiin. Uskomme dialogilla olevan myönteisiä vaikutuksia sekä Serbian EU-lähentymiseen että koko Länsi-Balkanin kehitykseen.

* * *

Voimme katsoa suurin odotuksin tulevaisuuteen. Haluan kohottaa maljan Teidän ja puolisonne kunniaksi, Serbian kansan menestykselle ja maidemme väliselle hyvälle yhteistyölle.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 1.4.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi